Duna-parti sporttelep

2019.09.06. 14:00

Eredményeikhez méltó székházat kaptak az újvárosi kajak-kenusok

Immár eredményeikhez méltó körülmények között dolgozhatnak a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály tagjai, ugyanis kedden ünnepélyesen átadták a Duna-parti sporttelep teljesen újjávarázsolt és átalakított főépületét.

Gallai Péter

Pász Péter szakosztályvezető (b1), Slihoczki Ádám (b3), Kulcsár Dorina, Boldis Csenge és az olimpiai bajnok Vajda Attila hallgatja Hubikné Tarján Évát (b2), aki a csónakház megalakulásának idejéről mesélt Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A borongós, esős délelőtt ellenére is csak mosolygós arcokat lehetett látni a szakosztály vezetői, edzői és versenyzői, meghívott vendégek arcán, hiszen a vízi bázis egy több évtizede várt megújuláson esett át.

Az avatáson Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere gratulált a szegedi világbajnokságon elért nagyszerű eredményekhez, közte a Dunaferr SE versenyzője, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám által C–2 500 méteren szerzett ezüstéremhez.

– Azt gondolom, a dunaújvárosi sportolók, azon belül a kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály valamennyi tagja, edzője, vezetője méltó a tizenkilenc évvel ezelőtt szerzett Nemzet Sportvárosa címre, amelyre mindannyian büszkék vagyunk – kezdte a polgármester, aki szerint rá sem lehet ismerni a székházra.

– A fejlesztés két ütemből állt, az első, ami pár éve készült el, a szigetelést és a nyílászárók cseréjét jelentette. Köszönhetően a szövetség vezetőinek, akik kiemelten kezelték a dunaújvárosi csónakház felújításának folytatását, most megtörténhetett a teljes körű belső rekonstrukció is közel százmillió forintból, ennek egyharmadát önkormányzatunk biztosította. Ki kell emelni vagyonkezelő cégünk, a kivitelezést végző DVG Zrt. munkáját, amely gyors és igényes munkát végezve, bizonyos elemeket saját forrásból alakított ki. Hűen az eddigi teljesítményekhez, további hasonló sikereket kívánok mindenkinek – tette hozzá, aki Pető Zsolt szakosztályelnöktől azt kérte, ugyanolyan lelkesedéssel folytassa munkáját, mint eddig tette.

Pász Péter szakosztályvezető (b1), Slihoczki Ádám (b3), Kulcsár Dorina, Boldis Csenge és az olimpiai bajnok Vajda Attila hallgatja Hubikné Tarján Évát (b2), aki a csónakház megalakulásának idejéről mesélt
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke boldogan fogadta el a meghívást Dunaújvárosba, hiszen olyan eseménynél jelen lenni, amikor valami megújul, az egyértelműen a sportágat, a fiatalokat, az utánpótlást is szolgálja. Amikor a kormány 2013-ban elindította a kiemelt sportágfejlesztési programot, amelybe bekerült a kajak-kenu is, pontosan az volt a cél, hogy olyan beruházások induljanak el, amelyekkel meg tudják őrizni helyüket a világ élvonalában.

– Azt hiszem, a szegedi világbajnokságon, ahol tizenhárom érmet, közte öt aranyat szerezünk, ezt mi bebizonyítottuk. Másrészt ezen fejlesztések legfőbb prioritása az volt, hogy egyre növekedjen azoknak a száma, akik az ilyen vidéki bázisok segítségével megszerethetik a kajak-kenut, és elköteleződhetnek mellette.

Schmidt Gábor hangsúlyozta, 2013 óta jelentősen nőtt a tagszervezetek és a versenyzők létszáma is, ami pont annak köszönhető, hogy ezek a fejlesztések országszerte egymásra épülve megvalósultak. Kiemelte, az MKKSZ-nél soha nem az volt a cél, hogy nagy presztízsberuházásokat vigyenek végbe, hanem az, hogy a tagszervezetek csónakházai (azok a kapuk, amik utat adnak a fiataloknak) megújuljanak, és a fenntarthatóság szempontjából az üzemeltetési költségek is csökkenjenek.

A túrázóknak külön kültéri vizesblokkot is létesítettek
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Ez a kétlépcsős dunaújvárosi fejlesztés erre pont jó példa, az elsőben az energiahatékonyság növelése, a másodikban a komfortnövelés valósult meg. Egyébként a szövetség oda szeret pluszforrásokat adni, ahol azt látjuk, ha mi adunk valamennyit, az teremt továbbiakat. Ezért szeretném megköszönni Cserna Gábornak, az önkormányzatnak, hogy a maguk jelentős részét is beletették ebbe a fejlesztésbe, mert amikor kiderült, hogy a tervek megvalósításához további pénzre van szükség, hamar segítséget nyújtottak. Pető Zsolt és kollégái hozzátették a maguk részét, amivel értéket teremtettek. Azt gondolom, ha a következő időszakban újabb forrásokról kell dönteni, akkor tudunk arról beszélni, mi az, amit még meg kell csinálni a telepen. Ezúton is szeretnék gratulálni az egyesület idei jó eredményéhez, kiemelten Hajdu Jonatánéhoz. Remélem, a következő években egyre többeknek lesz örömük ebben a megszépült sporttelepben – zárta gondolatait.

A szakosztály egyik legendája, mai napig aktív versenyzője és korábbi edzője, Hubikné Tarján Éva az ünnepségen pár gondolatban emlékezett a kezdetekre. Ifjú technikustanulóként vezényelték le őket az építkezéshez a hatvanas években, amikor csilléztek, földet lapátoltak, segítették rakni a falakat, utána kezdett el kajakozni itt.

– Az akkori Kohászban mostoha körülmények között kellett edzeni, a csápos kutakból hozták a vizet, fűtés nem volt. A csupaszív gondnoknőnk a vízbe borult sportolókat, azokat, akik nagyok kihűltek, a lakásában melegítette fel, más lehetőség híján. A nyolcvanas években épült a hajótároló a tanmedencével, ami akkor országos viszonylatban is kimagaslónak számított. Aztán az évtizedek alatt leromlott a főépület, rozsdásodott minden, penészesedtek a falak. Nagyon köszönöm a szövetségnek, a polgármester úrnak, a városnak, hogy segítették ezt a nagyon várt fejlesztést – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában