Adj esélyt az éveidnek: mind több az érintett

2019.09.13. 17:30

Alzheimer világnapi rendezvény Fehérváron: tudásbővítés és a társadalom érzékenyítése

Magyarországon mintegy 250 ezer ember él demenciával, ám az érintettek száma, belevéve az őket gondozó hozzátartozókat, meghaladja az 1 millió főt, ami a teljes magyar lakosság mintegy 10 százalékát teszi ki. Nekik is szeretnének segíteni a szeptember 21-ei az Alzheimer-világnapi rendezvényen.

Borsányi Bea

Egervári Ágnes arról is beszélt, hogy a demencia tabutéma a társadalomban Fotó: Nagy Norbert

A rendezvény mottója: Adj esélyt az éveidnek. A születéskor várható élettartam egyre magasabb, így egyre nő azoknak a száma, akik idős korukban demenciával küzdenek. Az Alzheimer-kór csak egyik, kétségtelenül leg­gyakoribb formája a demenciának.

A második leggyakoribb az úgynevezett vaszkuláris demencia, amely a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésben alakul ki.

Annak ellenére azonban, hogy egyre gyakoribbá válik a demencia megjelenése időskorban, sok a vele kapcsolatos tévhit és viszonylag kevés a segítség.

Ezt vállalta fel 30 évvel ezelőtt a Katolikus Szeretetszolgálat.

A mostani projekt célja a tudásbővítés és a társadalom érzékenyítése a helyi közösségeken keresztül, amelynek egyik állomása szeptember 21-én Székesfehérvár lesz.

A rendezvényről csütörtök délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a püspöki palotában, ahol a megjelentek – Cser-Palkovics András polgármester, Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Spányi Antal megyés püspök és Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a rendezvény fő szervezője – mindannyian egyetértettek abban, fontos küldetés a demencia elleni küzdelem, illetve azoknak információval és jó gyakorlatokkal történő támogatása, segítése, akik demenciával élőket gondoznak.

Egervári Ágnes arról is beszélt, hogy a demencia tabutéma a társadalomban Fotó: Nagy Norbert

A demencia nem gyógyítható, de megelőzhető. Erről is szól a szeptember 21-i program, amelyen 3 helyszínen várják az érdeklődőket. A pláza előtti téren 9.30 és 16 óra között szűrőkamion áll majd, ahol 55 év felettieknek memóriaszűrést is végeznek, a városházán szakmai konferenciát tartanak. A Városház téri nagyszínpadon a megnyitó után, 10.15-től Koltai Róbert ad műsort, majd a délelőtt folyamán több fellépő és bemutató követi egymást. 11.35-től például Mayer Richárdné mozgásterapeuta bemutatóját láthatják, amelyet Lovász Irén népdalénekes, előadóművész fellépése követ. A színpadi programok sorát 12.15 órakor örömtánc zárja.

Ezután indul a figyelemfelhívó Alzheimer-séta a belvárosban, 13 órakor pedig a Szent Imre-templomban tartanak misét. A Városház téren tematikus és interaktív sátrakkal – mozgás, zene, étkezési, életvezetési tanácsok – várják az érdeklődőket. Mivel ugyanezen a napon lesz Fehérváron a lecsófesztivál is, ezért Cser-Palkovics András találóan megjegyezte: „Füstösen is lehet jönni!” BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában