Népi játékok és mesterségek a középpontban

2019.08.31. 07:20

Védett apai örökség – Hagyományőrző napközis tábort szerveztek Mohán

Tartalmas hagyományőrző napközis tábor indult a héten, melynek pénteken volt az utolsó napja.

Palocsai Jenő

Síp, dob és nádi hegedű helyett kötél és bot került a kézbe Fotó: Fehér Gábor Fotós: fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Őrizzük meg apáink örökségét! – ez volt a címe a Terepjárók DSE és a Megyei Művelődési Központ által szervezett napközis tábornak. Nemcsak a táborhelyen, Moha főutcáján zajlottak az események, a résztvevők ki-kitekintettek a melegben a strandok felé is.

Síp, dob és nádi hegedű helyett kötél és bot került a kézbe
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Pintérné Palkovics Gabriella szervező, táborvezető vezényletével népi játékokkal, illetve mesterségekkel ismerkedhetett meg az a 25–30 gyermek, aki tartalmasan kívánta tölteni a nyári szünidő utolsó hetét. Varga Kornélia foglalkozásvezető elmondta, hétfőn vesszőfonás, kedden városi strand volt a program. Másnap a Velencei-tóval és a sárkányhajózás rejtelmeivel ismerkedtek meg a fiatalok. A kézművesség végigkísérte a tábort, így a szereplők vesszőből karikaelkapót, sőt szappantartót is fontak. A kötélverésnek is nagy sikere volt, de mivel sokan voltak, többen nem kerültek sorra. Ők ezt a mulasztást pénteken, a záró napon bepótolhatták, így sorban, egymás után készültek az ugráló­kötelek a fehér alapanyagból, a színesből pedig karkötők.

Közben olyan népi játékoknak is hódoltak, mint a „csülközés” – ami egy fogócska extrákkal – és csutkavárat is építettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában