Áttörés: új utakon a település

2019.08.09. 17:30

Stabil költségvetéssel, hitel nélkül gazdálkodnak Mezőfalván – Az óvodafelújítás mindent vitt!

A József nádor hét tavaszi programsorozatán Hercegfalva-Mezőfalva alapítását köszöntötték a 4750 fős nagyközségben. Nótaesttel, kiállításmegnyitóval, kamarakoncerttel, a civil szervezetek bemutatkozásával, tudományos előadással. Megemlékeztek a település alapításának 208. évfordulójáról is.

V. Varga József

Jeles évforduló: 60 éves a Mezőfalvi Néptáncegyüttes! Fotó: V. Varga József

– A képviselő-testületi munkáról elmondható, hogy az eltelt öt év alatt nem unatkoztunk, ellenkezőleg, sokat dolgoztunk – fogalmazza meg Márok Csaba polgármester. – Stabil költségvetéssel, hitel nélkül gazdálkodunk, bevételeink meghaladják a kiadásokat. A feladatfinanszírozásra való áttérés jelentősen szűkítette mozgásterünket, így komolyabb beruházást csak pályázati források segítségével tudunk megvalósítani.

A civilek véleményét is figyelembe veszik a döntéseknél

A polgárőrszervezet 2015-ben egy új terepjárót, a Medosz Sportegyesület pedig egy kisbuszt nyert pályázaton. Az önkormányzat rendbe tette a régi tanácsházánál a nyugdíjasklub és a nagycsaládosok klubjának helyiségét, és vásároltak egy teherautót.

A 2017-es évet a polgármester az áttörés évének nevezi. Megalakult a Mezőfalvi Rend­őrőrs, s ekkor kapott támogatói döntést óvodapályázatuk (az épület felújítására és bővítésére 234,7 millió forintot nyertek), valamint az óvodai konyha fejlesztése (az épület korszerűsítésére és bővítésére 45,3 millió, az eszközfejlesztésre 22,1 millió forintot nyertek). Az iskola pályázaton nyert támogatást a tanulói mosdók felújítására, iskolabútorok beszerzésére és a kültéri sportpark létesítésére. A kormány ebben az évben döntött a Dunaújváros–Mezőfalva–Sárbogárd közötti út felújításáról.

Jeles évforduló: 60 éves a Mezőfalvi Néptáncegyüttes! Fotó: V. Varga József

Két éve sajnálatos módon bezárt az üzemanyagtöltő állomás a településen, és a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt nagyon nehéznek bizonyult az újranyitása. Az önkormányzat, amiben tudott, segített, és mára a benzinkút rendben üzemel.

A múlt évben lekerült a katolikus templom oldaláról az oda nem illő villanyvezeték, és az épületet részben felújították. Befejeződött a központban az első világháborús szobor felújítása. A szociális intézmény hatalmas sikerrel adománygyűjtési akciót szervezett, köszönet illeti a felajánlók és a segítők együttműködését.

A 2018-as év végén meg­újult a Dunaújvárost Sárbogárddal összekötő út Nagyvenyimtől a mezőfalvi körfogalomig eső szakasza. Az önkormányzat a Magyar Közút Zrt. ígéretét bírja: Sárbogárd irányába az idén folytatódik az út felújítása. Az útpálya minősége biztonságosabbá teszi a közlekedést, és ezáltal tovább javul az itt élők életminősége is. A selyemmajori bejövő oldalon egy forgalomlassító szigetet és egy településkaput alakítanak ki.

Az önkormányzati energetikai beruházás 44 millió forintot taksál

Amint megtudtuk: az összekötő út érintett, Dunaújváros felőli szakaszán időközben – az autóbusz-közlekedési vállalattal együttműködve – elkészült az új buszöbölpár, az ott lakóknak, a munkába járóknak nem kell a központ felé gyalogolniuk, hogy autóbuszra szállhassanak. A megállókhoz járdára és a közvilágítás kiépítésére is szükség volt, az önkormányzat ezt saját forrásból oldotta meg. Tündérszép – játszunk a szavakkal a faluvezetővel a Tündérkert Óvoda kapcsán. Az óvoda felújítása 2018-ban mindent vitt, s ez teljesedett ki az idén (a fentebb említettek szerint) az óvodai konyha megújításával és eszközfejlesztésével.

Mezőfalva egyik legnagyobb cége, a LimeLog Kft. selyemmajori telepén egymilliárdos fejlesztést hajt végre, a terveikben 80 fő foglalkoztatása szerepel. Az önkormányzati energetikai beruházás 44 millió forintot taksál: a polgármesteri hivatalnál (a megvásárolt volt takarékszövetkezeti épület­szárn­nyal együtt) szigetelnek és nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik az elektromos hálózatot, az idősek napközi otthonánál pedig a tetőhéjazat újul meg.

A település mozgatórugói

– Havi rend­szerességgel meghívom a civil szervezetek vezetőit, és tájékoz­tatást adok az eltelt időszak ese­ményeiről, illetve az előttünk álló feladatokról – folytatja a faluvezető. – Közösen döntünk számos dologban, hiszen lényegesnek tartom, hogy több ember véleményét is figyelembe vegyük a döntés-előkészítés során. A megbe­széléseknek mindig nagy a látogatottságuk és a sike­rük. Úgy ítélem meg, hogy Mezőfalva egyik komoly érté­ke, hogy nagyszámú, jól műkö­dő civil szervezetei, egyesületei vannak, melyek mozgatórugói településünknek. Akárcsak a vállalkozások és a közösségért tenni akaró magánemberek.

A polgármester büszke arra, hogy a gyermekeket támogató alapítványuk sikeresen működik. Minden évben pályáznak a szociális tűzifaprogramra, és nyernek is; részt vesznek a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázaton, melyen keresztül mezőfalvi fiatalok továbbtanulását támogatják; együttműködnek a nyári gyermekétkeztetésben. Évről évre nagyközségi kitüntetésekről, elismerésekről döntenek; lehetőség szerint számos közmunkást foglalkoztatnak; a gazdákkal közösen hagyományőrző disznótorost rendeznek az iskola udvarán.

A különböző pályázatok nyomán szeretnék megújítani és új elemekkel bővíteni a Rákóczi utcai játszóteret, sportparkot alakítanának ki, új székeket és a hangosításhoz szükséges berendezéseket vásárolnának a művelődési háznak. Előttük áll egy jelentős feladat: bölcsődére pályáznak, melynek megkezdték az előkészítését – hangsúlyozza az elöljáró.

– Biztos vagyok abban, hogy sikereinknek alapvetően egy titka van, mégpedig az, hogy közö­sen dolgozunk Mezőfalva fejlődéséért – teszi hozzá végezetül Márok Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában