a Lajos-köveknél

2019.08.26. 07:32

Lóháton, egyenruhában emlékeztek Dunaújvárosban

Isten hozta önöket Dunaújvárosban! – köszöntötte Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója a városba immár negyedik éve zarándokoló lovasokat.

Tóth Alexandra

Negyedik alkalommal érkeztek Dunaújvárosba a zarándokok

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A múzeum igazgatója vasárnap tizenegy órakor köszöntötte a Rády József Lovas Sportegyesület és Tolna Megyei Huszárbandérium tagjait a Lajos-köveknél, a mohácsi vész áldozatairól és hőseiről való megemlékezés egyik helyszínénél.

Szulejmán hadai 1526. augusztus 29-én mértek megsemmisítő csapást II. Lajos 26 ezer fős magyar seregére. Az eseményekről pár szóban megemlékezett Farkas Lajos is, majd átadta a zarándokoknak ajándékul a város borát.

A megemlékezésen Varga Zsolt őrszolgálat-vezetőtől megtudhattuk, a zarándoklat gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházi Kamil alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a sereg táborozott, emléktáblákat helyeztek el. 1926 és ’28 között Érden, Ercsiben, Dunapentelén, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emlékhelyet. Az elképzelés az volt, hogy a sereg útvonalának valamennyi állomásához elzarándokoljanak a hagyományőrzők, megemlékezve azokra a katonákra, akik életüket áldozták a hazáért.

Negyedik alkalommal érkeztek Dunaújvárosba a zarándokok
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– A tavalyi évben egy bencés szerzetes érkezett hozzánk Pannonhalmáról és azt kérdezte, hogyan tudjuk úgy bemutatni a mohácsi vész eseményeit és hatásait, hogy nem csupán a tragédiára hegyezzük ki az információkat. Azt mondtam, hogy tegyük fel magunknak a kérdést, amikor azt mondjuk, mindent elvesztettünk Mohácsnál: Milyen nyelvet beszélünk? Milyen vallásúak vagyunk? Milyen hagyományaink vannak? Milyen meséket mesélünk estenként a gyerekeknek? Úgy gondolom, amíg él a magyar múltunk, van történelmünk, addig van jövőnk is – fogalmazott Varga Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában