falunapok, fesztiválok

2019.08.26. 07:00

Fergeteges forgatag volt Fejér megyében a hétvége

Családi programok, különféle versenyek és szikrázó napsütés – az elmúlt hétvégén is jól szórakozott a megye!

Majer Tamás, Szanyi-Nagy Judit, Borsányi Bea

Az amatőr rádiózást népszerűsítették a Szöllősi József Rádióklub tagjai a csóri Csukafesztiválon Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Félre a gonddal, félre a bánattal!

Második ízben rendezték meg a helyi művelődésszervezők a Nagyláng’os Fesztet Soponyán, a csodaszép Kerti-tó partján. A falu e szeglete a Soponyához 1936-ban csatlakozott, annak előtte önálló Nagyláng része.

– Minden évben kell egy nap, amikor egy picit megállunk, és visszatekintünk az elmúlt időszakra, és megnézzük, hogy mit csináltunk. Érdemes ezt azért is megtennünk, hiszen önöknek is, akik a hétköznapokon küzdenek, dolgoznak, kell egy nap, amikor semmi mással nem törődnek, mint azzal, hogy kijönnek a szabadba, barátkoznak, iszogatnak, eszegetnek, jól érzik magukat, és a mai napon minden gondot, bánatot félretesznek. Remélem, hogy amikor elindultak hazulról, ezzel a céllal jöttek el – fogalmazott Béndek József polgármester a rendezvényt kvázi megnyitó beszédében, a programok közepén, a főzőversenyen túl, de még az eredményhirdetésen innen.

Egyébként a „gasztrocsatának” csak nyertesei lettek, az összes induló csapat első lett, holtversenyben. Az ételeket aztán a koncerteken csápolva mozoghatták le.

Sportoló lett az év embere

A szombat volt a napja a XI. Csukafesztiválnak Csóron. A százféle program közé izgalmas rádiókkal vonult ki a Szöllősi József Rádióklub. Borzok Károlytól tudjuk, hogy állomáshelyük jelenleg Fehérváron, A Szabadművelődés Házában van, tagjaik száma 30 körül mozog. Mindannyian az amatőr rádiózás elkötelezett szerelmesei. Bemutattak például egy morzegyakorló eszközt.

– Ez volt az alap valamikor a rádiózásban, nem a beszéd, hanem inkább a morzézés, a távíró üzemmód – mondta.

A hagyományok szerint a Csukafesztiválon kapta meg a csóri Év Embere díjat az arra érdemes. Idén Tóth Norbert, utánpótláskorú, a tizennyolcadik életévét amúgy még be nem töltött, magyar válogatott gyalogló zsebelhette be az elismerést. Mint azt Csete Krisztián polgármestertől megtudtuk, a csóri fiatalember az elmúlt két esztendőben tört be a sportéletbe, a hozzáértők nagyon tehetségesnek tartják, már felnőtt bajnokságban is szerzett érmet! Az U23-as Európa-bajnokságon 18. lett. Tóth Norbert a Hunyadi DSE sportolója, Őze Tibor edzi.

Az amatőr rádiózást népszerűsítették a Szöllősi József Rádióklub tagjai a csóri Csukafesztiválon
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Összeállt a mozaik

„Egy rendezvény mozaikdarabokból áll össze egésszé, hiszen az előkészület, a programok lebonyolítása és az öszszegzés is szerves részét képezi annak. Az pedig, hogy milyen élményekkel térünk haza, rajtunk múlik” ‒ köszöntötte a sáregresi falunap vendégeit Tiringer Mária polgármester. A sportpálya kavalkádja pörköltfőző versennyel és a Sáregres Kupával indult ‒ előbbiben az Agipsy csapat, utóbbiban pedig a Deák utca csapata diadalmaskodott. A legjobb mezőnyjátékos Bögyös Bend egúz, a legjobb kapus Katona Tamás, a gólkirály Barsi Márk lett. A rendezvény idén nemzetközivé nőtte ki magát, ugyanis az egyik sáregresi családdal német barátaik is a helyszínre érkeztek. Nem üres kézzel tették ezt: Wilfried Kaufmann és felesége a sportolóknak, valamint a sáregresi gyerekeknek hoztak ajándékokat, amellett, hogy az elöljárónak egy kerámiadíszt adtak át Haldensleben polgármesterétől. A nap kulturális, zenés-táncos, énekes produkciókkal folytatódott, s úgy tűnt, mindenki számára jó élményekkel zárult.

Vurstli, színes nyalóka és remek hangulat várt mindenkit a sáregresi falunapon
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/Fejér Megyei Hírlap

Csíptetős ponty is sült

„Előre a picike orrodat, utána hátra, előre a picike orrodat, utána rázzad”, énekelte szombaton délelőtt a kisfaludi közösségi ház udvarán az Iszkiri zenekar, az örökmozgó csemeték pedig a színpad előtti téren vidáman követték a zenés instrukciókat. Mindeközben az utcán már zajlott a főzőverseny, lobogott a tűz, rotyogtak a bográcsban a különböző ételek. Egyedül a tűzoltók lógtak ki a sorból, akik látványos módon, álló nyársra fűzve sütötték a drávai csíptetős pontyokat. Kisfaludon ötödik alkalommal rendezték meg a Novaj-Pusztai Vigasságot, ahová egész nap különféle programokkal várták a városrész lakóit. A színpadon a népdaloktól kezdve az operetteken keresztül a népszerű diszkóslágerekig számtalan dallam hangzott fel, és amíg a délelőttöt a gyerekeknek szánták a szervezők, addig kora délután az idősebbekre gondoltak, az este pedig szokás szerint a táncos lábúaké volt, hiszen a nap utcabállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában