Egy szebb jövő zálogai

2019.08.13. 07:00

A nemzetközi ifjúsági napon együtt ünnepeltek a fiatalok Fehérváron

Húsz éve az ifjúság ünnepe augusztus 12. napja. Ebből az alkalomból az Új Nemzedék és egyben a közel két héten át Királyi Napokat ünneplő város vendége volt Illés Boglárka helyettes államtitkár.

Palocsai Jenő

Egy 1999-es ENSZ-határozat alapján augusztus 12. napja a fiataloké. Az ünnepi díszbe öltözött megyeszékhely e napon tehát nemcsak az évszázados múlt dicsőségét ünnepli, hanem a reményteli jövőt is, melynek letéteményesei a fiatalok. Az Új Nemzedék sátrai előtt köszöntötte tegnap délelőtt a székesfehérvári fiatalokat Cser-Palkovics András polgármester és Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. A politikusok valóra vált intézkedéseket és a fiatalokat támogató terveket soroltak fel, majd festékes tenyérnyomokat hagytak az emlékfalon, mely – mint képünkön is látszik – a kilátogató fiatalokat is arra csábította, hagyjanak színes nyomot maguk után. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közgyűlése 1999 decemberében hagyta jóvá azt a javaslatot, melyet a fiatalok ügyeiért felelős miniszterek világkonferenciája tárt a világszervezet elé, ami ezt elfogadta, így lett augusztus 12. a nemzetközi ifjúsági nap. Az ünnep felhívja a figyelmet a generációk közötti szolidaritásra, a családban éppúgy, mint a közösségben vagy nemzeti szinten.

A sajtótájékoztatót követően Illés Boglárka és Cser-Palkovics András is színes tenyérnyomot hagyott a világnap alkalmából a belvárosi sátorban felállított fehér falon
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Új Nemzedék aktivistái egész napos rendezvényt tartottak a világnap alkalmából a város szívében. Az eseményre hivatalos volt Cser-Palkovics András polgármester, aki elmondta, hogy a fiatalokkal folytatott párbeszéd a megyeszékhely életében kiemelt szerepet kap. Az elmúlt években sok olyan dolgot sikerült kialakítani, amelyek jó gyakorlatként hasznosíthatók más településeken is, mint például a diáktanács. Az összefogással szervezett közös események döntési folyamataiban aktívan részt vesznek a fiatalok, akik tudják, milyen előadókat érdemes meghívni, hogy tele legyen élettel az a város, ami már többször otthont adott az Országos Diákparlamentnek is.

 

A fél órával dél előtt kezdődő esemény másik vendége Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára volt. A politikus a fiatalokat érintő kihívásokról és azok változásairól beszélt a jelenlévőknek. Mint elmondta, a rendszerváltásnak is kerek évfordulója van. Akkor, harminc évvel ezelőtt, a szabad akarat érvényesítése volt komoly feladat. Húsz éve az unióhoz való csatlakozás, az európai közösségben való gondolkodás szerepelt a kihívások első sorában. Jelenleg az aktív társadalmi szerepvállalás, önálló életkezdés és a családalapítás kihívásai a legfontosabbak. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy napjainkban számunkra a magyar fiatalok jelentik a családbarát ország, a családbarát magyar nemzet jövőjét és a fennmaradását.

Egy 1999-es ENSZ-határozat alapján augusztus 12. napja a fiataloké. Az ünnepi díszbe öltözött megyeszékhely e napon tehát nemcsak az évszázados múlt dicsőségét ünnepli, hanem a reményteli jövőt is, melynek letéteményesei a fiatalok.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A politikus asszony számadatokkal is alátámasztotta a fiatalok érdekében megtett intézkedések sorát. Ezek közül is kiemelte a KRESZ- és nyelvvizsga-elősegítő, illetve a 2020/21-es tanévtől induló, támogató programot, melynek keretében évente 140 ezer középiskolás diák utazhat külföldre nyelvet tanulni 90 milliárd forintból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában