5. választókörzet

2019.08.23. 11:30

Egész Fehérvárra kiható fejlesztések jönnek

A város tekintélyes méretű, jelentősen eltérő életmódú lakókkal, különböző szemléletű megközelítést igénylő területekkel vegyes szelete az 5. választókörzet.

Sági Zoltán

A Sóstó Természetvédelmi Terület corten acélból készült táblái együtt patinásodnak az új életre kelt környezettel

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Tóvárost, Alsóvárost, Sóstót és az Őrhalmi Szőlőket is magába foglaló összetett terület alakulásáról annak képviselője, Mészáros Attila alpolgármester adott összefoglalót. Mint elmondta, az elmúlt évek legnagyobb összefüggő fejlesztése, ami nemcsak a körzetet, de az egész várost érintette, a Sóstó Természetvédelmi terület rehabilitációja volt, az újstadion-építéssel és az ahhoz kapcsolódó út-, járda- és parkolóépítésekkel. Csak ez utóbbi tételre közel 2 milliárd forintot költött a város kormányzati forrásból. A Hosszúsétatér déli oldala, a Temető utca és a Csíkvári út megújult, új sétányokat és csaknem 800 parkolót építettek. Ezeken túl előkészítés alatt van a Homoksor felújítása, és csaknem kétszáz további parkoló építése. Az új parkolók nagyban segítik a Sóstó és a három temető parkolási igényeinek kiszolgálását.

Ingatlanfejlesztés

Az elmúlt időszak másik nagy feladata volt, amelyből minden évben elvégeztek valamennyit, a működő intézmények ingatlanfejlesztése. Még az előző ciklus végén készült el a 8. számú, Tóvárosi Bölcsőde teljes felújítása, ahol elsőként a süllyedést orvosolták, de azóta a csoportszobák is megszépültek. A körzet két óvodáján is végeztek és végeznek felújításokat. Jelenleg a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodájában a vizesblokkok korszerűsítése és a fűtéskorszerűsítés történik meg. Jövőre a Hosszúsétatéri Óvoda belső udvara is megújulhat, követve a másik óvoda és a bölcsőde udvarának pár évvel ezelőtti felújítását. Noha a Tóvárosi Általános Iskola 2013-ban állami fenntartásba került, a város nem feledkezett meg róla sem. Az elmúlt években felújították a teljes tetőszerkezetét és a tornatermét.

Járda- és útfelújítás, parkolás, játszóterek

A Tóváros esetében a képviselő kiemelte: minden évben igyekeztek járda- és útfelújításokat, valamint parkolóbővítéseket is végezni. Két éve a Tóvárosi lakónegyed rossz állapotú bekötő szakaszát hozták rendbe. Az elmúlt években a Széchenyi 33–51. előtti járdaszakasz és a parkolóhelyek is megújultak, idén pedig a Széchenyi 27–29., illetve a 39–43. előtti szakaszok. Ezenkívül múlt csütörtökön volt a műszaki átadása a Tóváros 53–58. előtti teljes felújított járdaszakasznak. A tóvárosi játszóterek karbantartása is folyamatosan zajlik, és ha szükséges, új eszközöket szereznek be.

A Sóstó Természetvédelmi Terület corten acélból készült táblái együtt patinásodnak az új életre kelt környezettel
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Alsóváros

Alsóvárosban és az Őrhalmi Szőlőkben az elmúlt években az Akácfa utca újult meg teljesen, emellett a Szárcsa és a Sárkeresztúri út egy-egy része. 2013 óta valamennyit minden évben hozzátettek a Szőlő utcai kereszt környékének rendezéséhez, ahol mára játszóteret és fitneszparkot is kialakítottak. A környéken a jövőben jó lenne további sportolásra alkalmas területet létrehozni, de jelenleg nem áll rendelkezésre alkalmas önkormányzati ingatlan. A megoldást keresik.

A városra is hatással lesz

A térségben továbbá három olyan nagy fejlesztés előkészítése is folyamatban van, amely nem csak a városrészre, de a város egészére is hatással lesz. Az átkötő utak építéséről van szó – részletezte a terveket Mészáros Attila –, amelyek a déli városrész életéből nagyon hiányoznak. Az intermodális csomóponttal létrejön az egyik átkötés: az Újváralja sor átkötése a Mártírok útjára. A másik átkötés a déli összekötő út lesz a 62-es és a 63-as út között a Juharfa utca, illetve a Volán-telep érintésével. A harmadik fejlesztés az „Auchan-körforgó” átépítése lesz. A tervezés mindhárom nagyberuházás esetében, eltérő fázisokban, de folyamatban van, a munkálatok pedig a következő ciklusban indulnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában