Öt év, egymilliárd forint

2019.08.23. 15:15

Csabdi népszerűsége töretlen: bővítik az óvodát, bölcsődére is pályáznak

Vasztélypusztával együtt 1280 lakosú zsákfalu házai, telkei kelendőek. Szinte szerencse, hogy korlátlanul nem növelhető a területük, megmarad romantikus vonzereje.

Zsohár Melinda

Százhatvanhat gyermek járt a csabdi iskolába, ahol igazi ünnepként élték meg, hogy elkészült az épület felújítása Fotó: Pesti Tamás

Csabdi is tagja azon Fejér megyei falvaknak, amelyeket újra felfedeztek: csöndes vidék, közel mindenhez, ráadásul mindene van. Korszerű az iskolája, ez utóbbira 273 millió forintot költöttek pályázati támogatással, mondja Huszárovics Antal polgármester. A 200 milliós költségvetésű település az elmúlt öt évben egymilliárd forintos támogatásban részesült, EU-s és nemzeti forrásokból. Igaz, a kerékpárút része volt egy nagy építkezésnek, az Etyek-Tarján közötti szakaszon, azonban Csabdin mintegy tíz kilométernyi bicikliút épült meg, a helyi lakosoknak is jelentős változást hozva. Ezúttal olyan utca is belekerült a nyomvonalba, ahol korábban járda sem vezetett, a község beleszólhatott a tervezésbe.

Százhatvanhat gyermek járt a csabdi iskolába, ahol igazi ünnepként
élték meg, hogy elkészült az épület felújítása Fotó: Pesti Tamás

Huszárovics Antal társadalmi megbízatású polgármester, ötvenes éveinek elején járó nyugdíjas, huszonhét évet húzott le a bányában, a föld alatt. 2002-10 között munka mellett töltötte be polgármesteri tisztét két cikluson át, majd 2014-ben ismét elnyerte a többség bizalmát. Nő a lakosság száma Csabdin, de mivel különleges a fekvése (két dombra épült), s nem korlátlanul terjeszkedhetnek a területén, a mérete az egyik csábereje. A falu közepén mindenesetre nemrég még kimértek tíz, eredetileg önkormányzati tulajdonú telket, közművesítés híján is gyorsan elkeltek. Vasztélypusztán kétszázötvenen laknak, de itt is feloldották a korábban a bányatermelés miatt elrendelt építési tilalmat, s a fiatalok élnek is vele. Az állami családtámogatási filozófia találkozik a lokálpatrióta érzelmekkel.

Csabdinak három temploma van, három felekezet kezd közösségi minták mentén újraszerveződni. Az idén húszéves Csabdi-Vasztély Jövőjéért Egye­sület sikeres pályázatai és színvonalas rendezvényei miatt köztiszteletnek örvend, illetve sokan tagjai, egymást sarkallják és tisztelik ily módon. Az óvodát bővítik, bölcsődére is pályáznak, új művelődési ház hiányzik még. Akarat több mindenre volt eddig is, néhány éve lehetőségük is nyílik a valóra váltáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában