ez történt az elmúlt pár évben

2019.08.02. 15:00

Az alapszolgáltatások minőségét biztosítják Mezőszilason

Annak érdekében, hogy ma Mezőszilas helyzetét stabilnak mondhassa a településvezetés, egy csődhelyzetből is ki kellett kerülniük.

Szanyi-Nagy Judit

A legutóbbi események egyike a nemzetközi néptánctalálkozó volt – a rendezvényeket jellemzően civilek kezdeményezik Fotó: SzNJ

Ez a történet már bőven több, mint öt évvel ezelőttre – 2006 környékére – nyúlik vissza, mégis alapját képezi a település jelenlegi helyzetének. A regnáló polgármester, Magyar József, aki 2006-ban vette át a stafétát elődjétől, miután utóbbi lemondott a településvezetésről, ebből a helyzetből igyekezett a legjobbat kihozni képviselőtársaival közösen.

Mint az elöljáró elmondta, legnagyobb projektjük az iskola felújítása volt, hiszen számukra a legfontosabb, hogy a település alapszolgáltatásainak minőségét biztosítsák. Így idén megkezdődött az óvoda energetikai felújítása is (benne többek között nyílászárók cseréjével, külső hőszigeteléssel), azt követően, hogy a lapos tetős rész új magas tetőt kapott, valamint az utca túloldalán parkolóhelyeket alakítottak ki.

A legutóbbi események egyike a nemzetközi néptánctalálkozó volt – a rendezvényeket jellemzően civilek kezdeményezik Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A tervek szerint a most folyó munkálatok szeptember végére, október elejére fejeződnek be. A „kisebb” feladatokat, például a radiátorcserét, a teljes belső festést a pályázati támogatások mellett önerőből próbálnák meg fedezni.

Új kihívásként a bölcsődeépítéssel kell majd szembenézniük, miután több mint negyven, három éven aluli kisgyermek él a településen. Az utolsó információk szerint a bölcsiről szeptemberben születik döntés.

Egyelőre kérdéses a védőnői tanácsadó sorsa, amelyre a pályázatot beadták: a pozitív elbírálást követően a gyermekek és a várandós nők ellátását a korábbi gyermekorvosi rendelőben látná el a szakember. A Magyar falu programban orvosi eszközökre sikeresen pályáztak, ám forráshiány miatt tartaléklistára kerültek.

Mindemellett a fogorvosi rendelőben is munkálatok zajlottak, a templom melletti egykori iskola pedig közösségi házzá avanzsált. A civil szervezetek különösen aktívak – a polgármester elmondása szerint az önkormányzat inkább az önszerveződést pártolja, a rendezvényeket anyagilag támogatja. Kiemelkedő eseményük a Németh László-emléknap. A lakossági igényekhez kapcsolódva a jövőben több belterületi utca is megújul amellett, hogy a közvilágításról folyamatos az egyeztetés a szakhatósággal. A cél, hogy a színvonal – a pályázati lehetőségek kiaknázásával – folyamatosan nőjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában