a tizenhatodik csoda

2019.08.16. 15:00

A megye 7 csodája: csodás panoráma a Vértesre

Aki járt már a vértesi Panoráma tanösvényen, mind dicséri azt.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nem ritkán hangzik el, hogy „a déli Vértes talán legszebb kilátópontja” található itt. Pedig a szóban forgó tanösvény fiatalnak mondható, hivatalosan csupán öt évvel ezelőtt, 2014-ben adták át. A szám ada tokat tekintve útv onala 4610 méter hosszú, hozzávetőleg 100 méter szintkülönbségű. A túrázó a kiindulóponthoz, a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumhoz érkezik vissza a teljesített túra végén.

Az útvonal egyedi táblákkal és felfestéssel jelölt, olyannyira egyértelműen, hogy eltévedni nem lehet rajta. Pihenőt nyolc, információs táblákkal ellátott állomáson iktathat be az ember – a kezdőpontnál található leírás az erdőlátogatás írott és eddig íratlan szabályait taglalja.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amint a település honlapján megfogalmazták: „Sétánk során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított természeti környezet. A talajviszonyoktól és a domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában