a tizedik csoda

2019.08.26. 07:25

A megye 7 csodája: A fertő védett vizei

A fertő szó, bár bizonyos kontextusban pejoratív értelemben is használható, eredetileg mocsaras, süppedékes, ingoványos területet takar.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ilyen a Dinnyési-fertő is, amely a Velencei-tó délnyugati részeinek közelében található. Korábban a tó szerves részét képezte – informálódtunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapjáról. Innen tudjuk azt is, hogy a Dinnyési-fertő vizei védettek, biztonságosak, s hogy nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő- és táplálkozóhelyet. Tavasszal és ősszel jobbára récék, illetve vadlúdcsapatok veszik birtokba a területet.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fertőt 1966-ban nyilvánították védett területté, kiterjedése 529 hektár. Az állatok közül a nagy kócsag, a kanalasgém és a bölömbika hangját is hallhatjuk itt, ám a terület különleges növényekben is gazdag: a nádi kígyógomba, a hússzínű ujjaskosbor és a poloskaszagú kosbor (ez utóbbi kettő orchideafaj) egyaránt megél a Dinnyési-fertő területén. Gyakori látvány a nád és a káka is.

A mocsár természetvédelmi szempontból fontos hala a réti csík.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában