tippek

2019.08.11. 07:45

A láb, amely nyomot hagy – Hogyan csökkentsük ökológiai lábnyomunkat?

Az élhetőbb mindennapokért feltétlenül csökkenteni kell az ökológiai lábnyomot. Íme néhány tipp, hogyan lehet.

Káldor András, MTI

Ne hűtsük túl a lakást: egészségtelen és drága is! Fotó: Shutterstock

A legegyszerűbb lépés az ökológiai lábnyom csökkentésének érdekében, amikor csak addig töltjük a mobiltelefont, laptopot vagy éppen a tabletet, amíg szükséges, utána ki kell húzni a töltőt a konnektorból, hiszen maga a csatlakozás is áramot fogyaszt! Ez természetesen lényegében az összes elektronikai eszközre igaz. Érdemes egy olyan hosszabbítót közbeiktatni, mely kapcsolóval rendelkezik, és ezzel lehet áramtalanítani.

A fűtő- és a légkondicionáló berendezések rengeteg energiát használnak el, nem beszélve arról, hogy az ezekhez szükséges erőforrást általában környezetszennyező eljárásokkal állítják elő. Érdemes a hideg időben nem túlfűteni a lakást, a fűtést maximum 20-22 fokra beállítani. Ha fázunk, jobb inkább rendesen felöltözni, és nem felfelé tekergetni a termosztátot.

Ne hűtsük túl a lakást: egészségtelen és drága is! Fotó: Shutterstock

Amennyiben pedig elmegyünk otthonról, tekerjük alacsony hőfokra a termosztátot (15 fok). Azzal, hogyha nagyokat szellőztetünk, egy rövid, de hatékony kereszthuzat után könnyebben visszamelegszik a szoba, mint a hosszabb időre résre nyitva hagyott ablak mellett. A légkondi használatát is érdemes minimalizálni, bár nyilván vannak kivételes esetek, olyan lakások például, amelyeket máshogy nem nagyon lehet lehűteni a nagy melegben. Azért ezekre a helyzetekre is találhatunk más megoldást, hogyan lehet kánikulában szellőztetni, amivel ráadásul megspórolhatjuk a légkondi árát, és a természetet sem szennyezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában