az ég titkai

2019.08.14. 07:20

A kívánságok éjszakája: rengetegen kémlelték a csillaghullást Fehérvárcsurgón

A kastély rendszeresen szervez olyan programokat, melyek során az abban résztvevők nemcsak kikapcsolódnak, hanem tudással is felvértezik magukat. Hétfőn késő este az égitestektől hemzsegő, sötét égboltot és az augusztusi csillaghullást láthatták az ég titkaira kíváncsiak szakemberek bevonásával.

Palocsai Jenő

A Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai távcsöveket is felállítottak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kastély előtt egy hatalmas füves rét terül el, egészen a tó partjáig. A terület valaha focipálya volt, ám most sokkal nemesebb célokat szolgált, ugyanis itt hevert le a megközelítőleg 150 érdeklődő az otthonról hozott plédjére, hogy két órán keresztül hanyatt fekve bámulja az eget, várva egy-egy hullócsillagra. Nemcsak a szép számban érkező gyereksereg suttogott babonásan kívánságokat az éjszakában, a felnőttek is elmorzsoltak párat, de csak némán, hogy biztosan teljesüljön.

A Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai távcsöveket is felállítottak, melyek segítségével sikeresen vezették be a csillagos égbolt rejtelmeibe az érdeklődők hadát. A Holddal, a Jupiterrel és a Szaturnusszal ismerkedhettek meg kicsik és nagyok a szakemberek pedig örömmel válaszoltak mindenki kérdésére.

A Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai távcsöveket is felállítottak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Perseidák csillagrajához nem kellett segédeszköz, hiszen szinte a nézők lába elé hulltak.

Most vasárnap Botanikai sétát tartanak a csurgói Károlyi-kastély több mint 22 hektáros történeti kertjében, amelyet Imre Gábor környezetgazdálkodási és agrármérnök, kertész vezet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában