mindenkinek regisztrálnia kell

2019.07.22. 15:25

Újabb szigorítások léptek életbe a haltartásban

A vo­natkozó jogszabály módosulása miatt mostantól kapacitástól függetlenül regisztrálniuk kell az állattartóknak minden halastóval rendelkező haltartó tenyészetet.

Káldor András, FMH

Nád egy Fejér megyei halastó partján. Az e-ügyintézés ebben az esetben is számos előnnyel jár Fotó: Shutterstock

A jogszabályváltozásból adódó bejelentési kötelezettség egyszerűen, néhány lépésben teljesíthető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ügyfélprofil rendszerén (ÜPR) keresztül.

A 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet 2018 decemberében hatályba lépett módosítása értelmében minden halastóval rendelkező, élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó haltermelőnek be kell jelentenie tenyészetét, illetve haltartását a tenyészetinformációs rendszerbe (TIR).

Nád egy Fejér megyei halastó partján. Az e-ügyintézés ebben az
esetben is számos előnnyel jár Fotó: Shutterstock

Korábban ez a kötelezettség csak a harminc hektár tófelület feletti halgazdaságokra vonatkozott.

A haltartás továbbra is bejelenthető hagyományos módon a megyei kormányhivatalok járási vagy megyei ügyfélszolgálatán.

A bejelentési kötelezettség azonban már elektronikus úton, a Nébih ügyfélprofil rendszerén (ÜPR) keresztül is teljesíthető, amennyiben az adatot szolgáltató haltartó ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezik. A Nébih ÜPR nem csupán a tenyészetbejelentést teszi lehetővé az állattartóknak, de az e-ügyintézés számos egyéb előnyét is kínálja a felhasználók számára. A hivatal informatikai fejlesztéseinek köszönhetően egyre bővül azon élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos ügyek száma, amelyek gyorsan és hatékonyan, formai hibák nélkül intézhetők az ÜPR-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában