búcsúmise

2019.07.23. 07:02

Szent Lőrincre emlékeztek az évfordulón Csókakőn

A folyamatosan épülő és szépülő középkori vár tetején álló kápolnában másodszor tartottak szentmisét Brindisi Szent Lőrinc tiszteletére.

Palocsai Jenő

Gyönyörű látványt nyújt a Vértes havas vonulatai között a 13. században épült csókakői vár, ahol gyakorlatilag már minden készen áll annak a negyedmilliárdos felújításnak a megkezdésére, amely a vár öregtornyának és a felsővárnak a rekonstrukcióját foglalja magában. A tervek szerint már márciusban megtörténik a munkaterület átadása. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a munka az alsóvárban is, ahol befejeződött a régészeti feltárás. Mivel ez volt az utolsó nagy falat, így azt lehet mondani, hogy teljes a vár régészeti feltárása. A héten egyébként a Műemlékvédelmi Hivatal szakemberei is a helyszínen jártak.

Fotó: FMH-Archív (Koppán Viktor Dávid)

A Csókakői Várbarátok Társasága hagyományt teremtett a szent búcsúmiséjéből. A civil szervezet alapítója és elnöke, Sörédi Pál elmondta, hogy az 1559. július 22-én, Brindisben született szerzetes bejárta az egész kontinenst, és utazásai során, 1601-ben eljutott Magyarországra is, csatlakozva Mátyás főherceghez mint tábori lelkész. Míg Európában hirdetett és térített, addig hazánkban a seregek élére állt. A sárréti csata során ő volt a 18 ezres, németekből, franciákból, osztrákokból és magyarokból egyesített sereg lelki vezetője, segítségével megfutamították a közel 80 ezer fős török sereget. Úgy hírlik, hogy a fogságba esett muzulmán harcosok határozottan állították, hogy a sereg élén egy négyméteres szerzetes állt fenyegetőn, és ezért voltak kénytelenek feladni a küzdelmet. A legendák, a bátorsága, illetve helytállása naggyá tették Szent Lőrincet, ezért is gondoltak rá a várkápolna szentelése során.

Lőrinc 1619-ben a saját születésnapján halt meg, és erről is megemlékezett Oravetz Attila plébános, mikor az emlékező szentmisét celebrálta a csókakői várban. A vallási ünnepet követően kisebb vendéglátással egybekötött agapéval zárta a napot a közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában