ÖN DÖNT FEJÉR CSODÁIRÓL!

2019.07.17. 20:00

Panoráma a Vértesre – Csaknem öt kilométeren át vezet a fiatal tanösvény

Aki járt már a vértesi Panoráma tanösvényen, mind dicséri azt. Nem ritkán hangzik el, hogy „a déli Vértes talán legszebb kilátópontja” található itt.

Szanyi-Nagy Judit

Kis kreativitással bárhol megpihenhet a Csákberényben megfáradt túrázó Fotó: Nagy Norbert

Pedig a szóban forgó tanösvény fiatalnak mondható, hivatalosan csupán öt évvel ezelőtt, 2014-ben adták át. A számadatokat tekintve útvonala 4610 méter hosszú, hozzávetőleg 100 méter szintkülönbségű. A túrázó a kiindulóponthoz, a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumhoz érkezik vissza a teljesített túra végén.

Az útvonal egyedi táblákkal és felfestéssel jelölt, olyannyira egyértelműen, hogy eltévedni nem lehet rajta. Pihenőt nyolc, információs táblákkal ellátott állomáson iktathat be az ember – a kezdőpontnál található leírás az erdőlátogatás írott és eddig íratlan szabályait taglalja.

A több mint négy kilométer hosszú táv két óra alatt teljesíthető

Amint a település honlapján megfogalmazták: „Sétánk során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított természeti környezet. A talajviszonyoktól és a domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. Ezen társulások legszebb hazai előfordulásaival találkozhatunk utunk során. Tanulmányozhatjuk a kopárfásítás és erdőnevelés egyáltalán nem könnyű, embert próbáló munkáját is.” Túránk során előbb egy telepített fenyvesen át haladhatunk felfelé a gerincen – itt a táblákon elolvasható, napjainkban miért és hogyan pusztul a fenyő, s miként adja át helyét a természetes növénytársulásoknak –, majd hamarosan a ritka növények otthonát adó sziklagyepekhez érünk. A kilátás ezt követően lesz igazán emlékezetes, a Meszes-völgy fölött álló sziklabércről – bámulatos, ahogyan a völgyek egymásba érnek.

Kis kreativitással bárhol megpihenhet a Csákberényben megfáradt túrázó Fotó: Nagy Norbert

Egy éles balra kanyar után a Pénzverő-völgy következik, ahol az ősi bükkösöket és a sziklagyepek alját csodálhatjuk meg. Külön szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a mohával benőtt, leszakadt sziklatömbök. A közelben található a „Máriakép” kegyhely.

A tanösvény szabadon látogatható, amely egyben bizalmat is feltételez: azt, hogy az idetévedő túrázók, szabadtéri programot szervezők látogatásukkor vigyáznak a természet értékeire!

A megye hét csodáját továbbra is keressük. Hogy ezek pontosan mely természeti csodák, abban nem a szerkesztőség tagjai, hanem önök döntenek! Így egészen július 27-ig várjuk a www.feol.hu/a-megye-7-csodaja oldalon vagy a Fejér Megyei Hírlapban található jelölőszelvényen leadott jelöléseiket az egyes Fejér megyei természeti képződményekre. A szavazók között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában