Biogázból áram, szennyvízből hőenergia

2019.07.06. 07:00

Másfél milliárd forintos beruházás valósulhat meg a fehérvári szennyvíztelepen

A város 1968-ban létrehozott szennyvíztelepén több mint másfél milliárd forintos fejlesztés veszi kezdetét a közeljövőben. A termelt biogázból áram lesz, a szennyvíz hőjéből pedig a telepet fűtik.

S. Töttő Rita

20190705 Szennyvíztelep bejárás a tervezett biogáz termelés kapcsán. Középen Márton Roland MSZP képviselő. Fotós:Fehér Gábor FG, Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Bakony utcai szennyvíztelepen termelt biogáz hasznosítása az egyik fő célja annak a beruházásnak, amelynek előkészületei hamarosan a gyakorlati megvalósítás terepére érnek. Cser-Palkovics András polgármester pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be a terv részleteit, amely egy 1,583 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásnak köszönhetően valósulhat meg a városban a közeljövőben. Laczi Péter, a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője számolt be a szakmai részletekről: a Bakony utcai szennyvíztisztító 1968-ban létesült, korábban a szennyvíz a Sóstóba folyt. Ekkor mechanikai, biológiai szennyvíztisztítással a kor színvonalának megfelelően épült egy akkor modernnek számító szennyvíztisztító, iszapkezeléssel, rothasztással, biogáz felhasználásával.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

84 százalékkel csökken

A biogázt azóta használják fel, ám csak a termelt, mintegy 5 ezer köbméter felét. A mostani fejlesztés során azonban olyan biogáz motorokat szerelnek be, amelyek által a megtermelt villamos- és hőenergia a telephelyen belül hasznosítható. Ennek köszönhetően a telep villanyáram fogyasztását drasztikusan – az előzetes számítások szerint 84 százalékkal – tudják majd csökkenteni, ami komoly megtakarítást jelent a városnak. A gázmotorok működése során pedig hőenergia szabadul fel, melyet a telephely fűtésére használnak majd fel. De ha ez nem lenne elég – elsősorban télen -, egy olyan hőszivattyút állítanak majd üzembe, amely a telepen folyamatosan rendelkezésre álló tisztított szennyvíz hőenergiáját használja fel a fűtővíz előállítására. Eszes Zsolt, a kivitelezéssel megbízott cég vezetője hozzátette: a gázmotorok üzembeállítása mellett a projekt része a biogáz vezetékek cseréje, az épületek hőközpontjainak kialakítása, hőszigetelése és nyílászárók cseréje, hőszivattyú beszerzése és üzembe helyezése, ipari vízvezeték kiépítése, kéntelenítő telepítése, távfűtési vezeték hálózat cseréje, új gáztároló telepítése, villamos hálózat rekonstrukciója, valamint visszawatt védelem kialakítása. Farkas László, a körzet önkormányzati képviselője pedig hangsúlyozta: a város lakossága érzékeny a környezetvédelmi kérdésekre és ez a beruházás világos válasz erre az igényre.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

3000 tonnával kevesebb szén-dioxid

A környezetvédelmi uniós pályázatok egyik fő célja a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, amelyre a székesfehérvári beruházás nagyon jól reflektál, ugyanis a fejlesztésnek köszönhetően éves szinten 3000 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a város légkörébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában