Élő és virágzó példája: van élet a bánya után

2019.07.26. 14:15

Kincseket rejt Kincsesbánya

A Bakony oldalához simuló település minden lehetőséget megragad, hogy a falut élhetővé, élvezhetővé tegye az ott lakók, az oda-, illetve a visszaköltözni vágyók számára.

Palocsai Jenő

Hogy egy település élő legyen, ahhoz nem elég már az oktatási intézmények megléte, hiszen nagy hangsúlyt kap az óvodai nevelés, az iskolai tanítás minősége. Elengedhetetlen, hogy a gyermekek számára épített környezet minden igényt kielégítő legyen. A most regnáló testület fejezte be az általános iskola 142 millióból történő energetikai korszerűsítését, még a ciklus elején. Ugyanabban az évben lett egy falubusz 10 millióért, és az ASP kialakítására is kaptak 6 millió forintot.

Az önkormányzati épületek energetikai felújítása 70 millió forintba került. A munkálatok során az óvoda és az egészségház-polgármesteri hivatal épülete is fel lett újítva. Mindkét épületen utólagos hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés történt, sőt utóbbin a nyílászárók cseréje is megtörtént. Mindkét épület akadálymentes lett, legyen szó mosdóról vagy a bejáratokról.

Egy 80 millió forint értékű kerékpárúttal is gazdagodott a település, melynek központjától kényelmesen el lehet kerekezni egészen Fehérvárcsurgó határáig, érintve a bányászemlékhelyet.

– A jövőre nézve is vannak nagyobb terveink, így hamarosan nekiállunk egy utca szilárd burkolattal való felújításának, melyhez közel ötmillió forint a támogatás, és ugyanennyi önerő is szükségeltetik. A közterületeket is karban kell tartani, így ott az eszközparkot fejlesztjük majd közel 4 millió forint értékben, amennyiben számunkra pozitív döntés születik – mondta el Bajkai János polgármester.

A kettős hasznosítású épület minden elvárásnak megfelel, legyen hivatali ügyintézés vagy gyógyulási szándék
Fotó: Önkormányzat

A Magyar falu program segítségével több mint 19 millió forintot költ majd a település művelődési ház belső tereinek felújítására és eszközök beszerzésére. Hasonló terveik vannak az egészségház belső tereinek felújítására is, de ott 31 milliós értékben.

Összességében elmondható, hogy a községünkben található valamennyi közintézmény energetikailag megújult. A jelentős költségmegtakarításon túl azért is fontos ez, mert már az épületek puszta látványa is jó érzéssel tölti el az ott dolgozókat, tanulókat, a község lakóit, illetve bárkit, aki rájuk néz.

– A közösségért itt maga a közösség is sokat tesz, ezért önerőből, zömmel társadalmi munkával továbbfejlesztettük a Bányász emlékparkunkat, 56-os emlékművet állítottunk, és a művelődési ház udvarán falukemence épült, a község lakosságának felajánlásából

– fogalmazott a falu vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában