Élő és virágzó példája: van élet a bánya után

2019.07.26. 14:15

Kincseket rejt Kincsesbánya

A Bakony oldalához simuló település minden lehetőséget megragad, hogy a falut élhetővé, élvezhetővé tegye az ott lakók, az oda-, illetve a visszaköltözni vágyók számára.

Palocsai Jenő

A kettős hasznosítású épület minden elvárásnak megfelel, legyen hivatali ügyintézés vagy gyógyulási szándék Fotó: Önkormányzat

Hogy egy település élő legyen, ahhoz nem elég már az oktatási intézmények megléte, hiszen nagy hangsúlyt kap az óvodai nevelés, az iskolai tanítás minősége. Elengedhetetlen, hogy a gyermekek számára épített környezet minden igényt kielégítő legyen. A most regnáló testület fejezte be az általános iskola 142 millióból történő energetikai korszerűsítését, még a ciklus elején. Ugyanabban az évben lett egy falubusz 10 millióért, és az ASP kialakítására is kaptak 6 millió forintot.

Az önkormányzati épületek energetikai felújítása 70 millió forintba került. A munkálatok során az óvoda és az egészségház-polgármesteri hivatal épülete is fel lett újítva. Mindkét épületen utólagos hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés történt, sőt utóbbin a nyílászárók cseréje is megtörtént. Mindkét épület akadálymentes lett, legyen szó mosdóról vagy a bejáratokról.

Egy 80 millió forint értékű kerékpárúttal is gazdagodott a település, melynek központjától kényelmesen el lehet kerekezni egészen Fehérvárcsurgó határáig, érintve a bányászemlékhelyet.

– A jövőre nézve is vannak nagyobb terveink, így hamarosan nekiállunk egy utca szilárd burkolattal való felújításának, melyhez közel ötmillió forint a támogatás, és ugyanennyi önerő is szükségeltetik. A közterületeket is karban kell tartani, így ott az eszközparkot fejlesztjük majd közel 4 millió forint értékben, amennyiben számunkra pozitív döntés születik – mondta el Bajkai János polgármester.

A kettős hasznosítású épület minden elvárásnak megfelel, legyen hivatali ügyintézés vagy gyógyulási szándék
Fotó: Önkormányzat

A Magyar falu program segítségével több mint 19 millió forintot költ majd a település művelődési ház belső tereinek felújítására és eszközök beszerzésére. Hasonló terveik vannak az egészségház belső tereinek felújítására is, de ott 31 milliós értékben.

Összességében elmondható, hogy a községünkben található valamennyi közintézmény energetikailag megújult. A jelentős költségmegtakarításon túl azért is fontos ez, mert már az épületek puszta látványa is jó érzéssel tölti el az ott dolgozókat, tanulókat, a község lakóit, illetve bárkit, aki rájuk néz.

– A közösségért itt maga a közösség is sokat tesz, ezért önerőből, zömmel társadalmi munkával továbbfejlesztettük a Bányász emlékparkunkat, 56-os emlékművet állítottunk, és a művelődési ház udvarán falukemence épült, a község lakosságának felajánlásából

– fogalmazott a falu vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában