Kerékpárút épül egészen Gorsiumig

2019.07.25. 20:00

Iparterületet alakítanak ki Tácon

A következő ciklus feladatai közé tartozik az úthálózat felújításának folytatása, a járdaépítés, az önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítése, a kialakítandó iparterületre vállalkozók letelepítése, a szennyvízkezelő telep bővítése és új belterületi telkek kialakítása – tudtuk meg Horváth Tamás polgármestertől.

V. Varga József

A Floralia egyre több látogatót vonz Fotó: Archív (önkormányzat)

A település (1758 fő) lakóinak elsődleges elvárása az öt évvel ezelőtt megválasztott polgármesterrel és képviselő-testülettel szemben a rossz állapotban levő úthálózat felújítása volt. A közút szakembereinek felmérése alapján az önkormányzat újjáépített két rossz állapotú, forgalmas hidat, egyet pedig felújított. Megújult a Bankó köz, a Táncsics utca felső szakasza, az Andrássy út, a Petőfi utca, a Nefelejcs köz, a Kossuth és a Dózsa utca, összesen 4,5 kilométer hosszban. Az egyik legforgalmasabb belterületi útjuk mellett elkezdődött a járda kialakítása.

– A pályázati lehetőség adta keretből elsőként egy új felnőtt- és gyermekorvosi, valamint védőnői ellátást biztosító épületet adtunk át, amely a legkisebbektől a legidősebbekig szolgálja településünk lakóit – emelte ki Horváth Tamás polgármester.

– Zajlik a Százszorszép Óvoda felújítása és energetikai korszerűsítése, amely pár hét múlva, az új nevelési évre elkészül, és teljesen megújult környezetben várja az óvodásokat. Emellett hamarosan megkezdődik a térség lakóinak mozgási és sportolási lehetőségeit is szolgáló, Szabadbattyán és Gorsium közötti kerékpárút építése – tette hozzá.

A Floralia egyre több látogatót vonz
Fotó: Archív (önkormányzat)

A társasági adó támogatásából, illetve saját forrásból új sportöltözőt építettek, amely megkönnyíti a sportolni vágyók mindennapjait, és a községi rendezvényeknek is helyet ad. A szolgáltató házban lévő önkormányzati ingatlanra új tető került, és a Várépítő pályázat adta lehetőséget kihasználva megújították a Gorsium Általános Iskola autista gyermekeket foglalkoztató Szivárvány-házát. A lakosság és a település közbiztonságát szolgáló kamerarendszert működtetésre átadták a megyei rendőr-főkapitányságnak. Az új megfigyelőrendszernek köszönhetően lényegesen csökkent a faluban elkövetett bűncselekmények száma.

Az elmúlt években felújították az első világháborús emlékművet, és egy új, 1956-os mementót is építettek, ahol méltó módon tudnak emlékezni nemzeti ünnepeinken. Megkezdődött az önkormányzat tulajdonában lévő iparterület művelési ágból való kivonása és közműveinek tervezése. A kivitelezési munkák az idei év őszén elkezdődhetnek. A fenti fejlesztésekre összesen 370 millió forintot fordítottak támogatásból és önerőből, valamint a kerékpárút további 250 millió forintos pályázati támogatást jelent a településnek.

– A végére hagytam a közel egymilliárd forintból megújult Gorsium Régészeti Park beruházását, amely hírünket viszi szerte a nagyvilágban. Sokan tudják általa, hogy hol van Tác, hiszen Gorsium településünk szerves részét képezi. Itt zajlik a megye egyik legnagyobb szabadtéri, kulturális, tavaszi rendezvénye, a Floralia, amely évről évre egyre több látogatót vonz hozzánk – tette hozzá Horváth Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában