"humor nélkül keserűvé válik az életünk"

2019.07.31. 20:00

Gyermeki ki-, be- és elszólások színesítik Gőbölös Gábor új könyvét

A napokban jelent meg Gőbölös Gábor 60+1 játék, amit szeretek című kötete. A tréning, játék, gyerekszáj témamegjelölésű könyv 17 év pedagógusi tapasztalatait gyűjti össze.

Majer Tamás

Hiszik vagy sem, a balra álló fiatalember szájában egy keksz van, amelyet szívószálon átcsúsztatva kaparintott meg. Győzött! Gőbölös Gábor egyik abai foglalkozásán kaptuk el a pillanatot Fotó: Nagy Norbert

– Az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolában dolgozom a kezdetek óta. Szerencsére itt van lehetőségem mindent kipróbálni, amit az elmúlt időszakban magamra szedtem, mind a tánc, a dráma, mind pedig a tréneri szakma területén. Kiváló, inspiráló közeg ez az iskola, rengeteg remek szakemberrel – mesélt saját szakmai munkájáról a szerző, aki nem mellesleg felnőttekkel is sokat foglalkozik, néptáncosokkal és drámapedagógusokkal egyaránt.

Gábor szerint a megszületett játékkönyv mindazoknak szól, akik szeretnek játszani! Kezdő és haladó csoportvezetőknek, osztályfőnököknek, trénereknek, táboroztatóknak…

Hiszik vagy sem, a balra álló fiatalember szájában egy keksz van, amelyet szívószálon átcsúsztatva kaparintott meg. Győzött! Gőbölös Gábor egyik abai foglalkozásán kaptuk el a pillanatot Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

– Mindenkinek, aki sok-sok játékot ismer, de mégis valami újdonságra, esetleg más szemléletre vágyik – mondta.

– A mozgás nemcsak a testünket frissíti! Éppen úgy szükségünk van a szellemi frissességre – vallja a szakember. – Ehhez kínál ez a kis kötet ötleteket, ajánlásokat. Legyen az egyéni vagy páros munka, ön- és társismereti gyakorlat, csapatépítés vagy sportos kikapcsolódás. Remélem, hogy az olvasó itt mindenre talál néhány használható és gondolatébresztő gyakorlatot, játékot. A videófelvételek segítségével azok is könnyebben tudják majd értelmezni az egyes játékok szabályait, akik számára ezek esetleg teljesen újak! – folytatta a kötet ismertetését Gábor.

Nocsak, videó is van benne?! Nos, mint megtudtuk, ezeket a könyvbe illesztett QR-kód segítségével találhatják meg az olvasók, a legnagyobb videómegosztó portálon.

– A kedvenceimből válogattam, nagy szeretettel, mindenki épülésére és szórakozására – folytatta Gábor a játékokra térve. – Sok remek játékkönyvet fogtam már a kezemben és mindet nagyon hasznosnak találtam. Szerettem volna egy olyan összeállítást, amelyben csak azok szerepelnek, amiket sokszor és biztonsággal használok, így hitelesen tudom ajánlani a kollégáknak. Ez talán kócosabb, mint a többi, de pont azért, mert azt szerettem volna, hogy sok mindenből adjak ízelítőt – ecsetelte.

Emlékeznek a bevetőben írottakra? Gyerekszáj is került a könyvbe! Hogy is van ez?

– Régóta gyűjtöm a gyermeki ki-, be- és elszólásokat. Ezeket színesítésképpen tettem bele a kötetbe, mert hiszek benne, hogy humor nélkül keserűvé válik az életünk! Nagyon sok bölcsességet fogalmaznak meg a gyerekek, érdemes odafigyelni rájuk! – válaszolta a szerző.

A könyv magánkiadás

– Semmilyen támogatást nem kaptam. Szerencsére elég nagy a szakmai ismeretségem, és sokan jelezték már az érdeklődésüket, de a szélesebb körben való terjesztéshez minden segítség jól jön. A könyv egy nagyobb program apró kis darabja. A Mozgás Törvénye program alapítójaként az a célom, hogy minél több közösséggel foglalkozó embernek tudjak segíteni a szakmai, gyakorlati tapasztalataimmal. Készülőben van egy akkreditált továbbképzés, amelynek a főpróbája egy nyári felnőttélménytábor lesz augusztus első hétvégéjén Abán. Ide még lehet jelentkezni. A gyakorlati foglalkozásaimat több pedagógus-továbbképzésbe is meghívták már, vagyis elindultunk egy nagy úton. Meghívott előadóként részt vehetek a Magyar Drámapedagógiai Társaság budapesti képzésein, Székesfehérváron pedig az Alba Regia Táncegyesület által szervezett néptánccsoport-vezetői tanfolyamon szavaztak szakmai bizalmat a szervezők. Bizakodó vagyok, nagy lelkesedéssel készülök a folytatásra, bővítésre, jobbításra – avatta be további terveibe lapunkat Gőbölös Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában