110 éve született

2019.06.15. 07:05

Radetzky Jenőre, az agárdi Madárvárta alapítójára emlékeztek

Némi programváltozással ugyan, de Radetzky Jenőre emlékeztek pénteken kora este a Madárvártában, aki 1909. június 14-én, tehát napra pontosan 110 éve született.

Borsányi Bea

Borsányi András a régi természetismereti táborok hangulatát hozta vissza

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tudományos, természetvédelmi és nevelői munkássága mellett ő alapította az agárdi Madárvártát – ő indította el a hazai madárvédelmet –, amelyet 1959-ben széles körű társadalmi összefogással építettek fel, és amelynek ő lett a vezetője. Nagy hangsúlyt fektetett a természetvédelemre, kezdeményezésére több Fejér megyei és Velencei-tó környéki területet nyilvánítottak védetté. Az eredeti tervek szerint a Radetzky évforduló kapcsán Szabó Imre, címzetes levéltári igazgató tartott volna előadást, ám sajnálatos módon megbetegedett, így szinte az utolsó pillanatban Borsányi András, a Madárvárta vezetője „ugrott be” helyette. Ám a Radetzky-örökség egyik leghivatottabb tolmácsolója éppen ő, hiszen a terület vezetőjeként a jelenben ő folytatja azt a munkát, amelyet az alapító annak idején megkezdett, ő vezeti a gyerekek számára létrehozott természetismereti táborokat és órákat is.

Borsányi András a régi természetismereti táborok hangulatát hozta vissza
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Borsányi András régi kiadványok mellett egykori, madárvártás tudományos munkanaplókat hozott el a megemlékezésre. Ezekből persze rengeteg létezik, de a szakember választása a 80-as évek közepére esett. Ezekből olvasott fel néhány részletet, hogy a jelenlévők jobban át tudják érezni a tanár úr által elindított környezeti nevelés eredményét. A vezető szerint ezek azért is érdekesek, mert mostanság, felnőtt fejjel többen járnak vissza azok közül, akik gyerekként megtapasztalták a hely szellemiségét egy-egy tábor alkalmával. Mindezek mellett a Madárvárta építésekor készült fotók is előkerültek. A közös emlékezés végén mécsest gyújtottak az egybegyűltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában