A körforgás az életünk és az eljárt tánc rendje

2019.06.11. 07:40

Nagy vigadalom volt pünkösdvasárnap Dél-Fejérben

Felnőttkorba lépett az alapi pünkösdi néptánctalálkozó.

Szanyi-Nagy Judit

A ruha árulkodó: bizony, Kalocsáról is ellátogattak az alapi pünkösdi néptánctalálkozóra! Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Alap község tánchagyományait hatvan évvel ezelőtt rögzítették Pesovár Ferenc néprajzkutató vezetésével a Fő utcai iskola udvarán – idézte fel az elődök egy igazán fontos lépését Méhes Lajosné polgármester. Így a többszörösen jeles évforduló alkalmából ott kezdődött a vigasság, ahol hatvan évvel ezelőtt is: a szóban forgó intézmény udvaránál. A tizennyolcadjára megrendezett pünkösdi néptánctalálkozót ezúttal a néhai Ulicza Jánosnénak és Fekti Józsefnek, a népművészet mestereinek, valamint Garbacz Györgynének és Ulicza Jánosnak ajánlották.

A hangulatos néptánctalálkozó házigazdája a Mezőföld Népi Együttes volt

– A ránk hagyott táncokat kötelességünk ápolni és továbbadni a felnövő nemzedéknek. Az alapi Mezőföld Népi Együttes tagjai így tesznek – húzta alá a településvezető. A tánccsoport tagjai pedig bizonyítottak: ha alapi üvegest, lassú és friss csárdást, ugróst, lány- és kanásztáncot kell táncolni, azokat bármikor eljárják. Persze hasonlóképp jeleskedtek saját táncaikban a meghívott vendégek is, akik Alapon kívül Ercsiből, Veszprémből, Kalocsáról, Baracsról, Mezőfalváról, Székesfehérvárról, a felvidéki Martosról és a horvát Šandrovacból érkeztek. A csoportok a nagy melegben előbb ízelítőt adtak saját táncukból, majd a dallamra hangolódást és némi frissítő elfogyasztását követően a színes menet a művelődési házhoz indult. Haladásukat lónyerítés, ostorpattintás, a Szedtevette zenekar élő muzsikája és népi ének mutatta – ahány csapat, annyiféle dal szólt a saját házaik elé kitelepült helyieknek.

A ruha árulkodó: bizony, Kalocsáról is ellátogattak az alapi pünkösdi néptánctalálkozóra! Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Aztán a közösségi épülethez érve néhány legény feldíszített májusfát ragadott, a táncosok pedig tüstént neki­láttak kitáncolni azt. Ezt követően az épület előtt álló, fából faragott emlékszobrok (amelyek a többi között Ulicza Jánosné és Fekti József alakját mintázzák) talapzatához koszorúk kerültek Méhes Lajosné, valamint Tiringer Mária sáregresi polgármester és Nyikosné Katzenberger Erika járásihivatalvezető-helyettes jóvoltából. Az ünnepség hivatalos köszöntővel és táncokkal folytatódott. Az elejétől a végéig megtelt teremben az alapi nyitányt követően a meghatódott Somogyi Imréné Lidike nénit is köszöntötték, aki nemrég Fülöp Ferenc-díjat kapott. Szülinaphoz illően tortával, majd táncházzal zárult az immár felnőttkorú táncos találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában