Hadd „bújócskázzon” az őzgida!

2019.06.10. 20:00

Amint indul az őzek párzási időszaka, fittyet hány az autóutakra az ösztön hajtotta bak

A bokrok alatt fekvő, várakozó gida nem árva, nincs elhagyva, egész egyszerűen csak várja az anyját, aki alighanem éppen eszik valahol a közelben.

Majer Tamás

Barabás Attila vadász a túrázókat, a kutyasétáltatókat és az autósokat is ellátta tanácsokkal

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Regia Vadásztársaság területe szinte körülöleli Székesfehérvárt, a Béla úttól egészen leér Sárszentmihályig, a Sárrétig, a Nádor-csatornáig.

– A tavaszi és kora nyári időszakban a legnagyobb probléma itt az őzekkel van – mondta Barabás Attila, a társaság természetvédelmi felelőse. – Illetve nem is az őzekkel! – helyesbített villámgyorsan a vadász.

Az anyja soha többé nem fogadja vissza emberszagú kicsinyét!

Barabás Attila vigyázva kereste a szavakat, óvatosan, mint ahogy az erdőben sétálni szokás. Ne reccsenjen az ág, ne rebbentse feleslegesen a természetet. Arról van szó, hogy az őzgidákat ilyentájt éppen a kiránduló természetbarátok veszélyeztetik. Semmi rosszindulat! Szeretetből, jóhiszeműségből teszik. Az elmúlt időszakban a társaság területén is előfordult, hogy erdőjáró túrázók összeszedtek bokor alá bújtatott őzgidákat, nemrég született, védtelen jószágokat. Ki bújtatta el a gidákat? Az anyjuk. De hadd beszéljen a vadász!

– Azt tudni kell, hogy május, június környékén születnek az őzgidák. Mivel az őznek egy, illetve általában kettő utóda van, gondosan vigyáz rájuk. Testi fölénye nincsen a ragadozókkal szemben – ezért mit tud csinálni? –, elbújtatja őket. Elfekteti bokor alá, árokba, növényzet alá, ami rejtekhelyet az erdő ad – magyarázta a természetvédelmi felelős.

– A túrázók, akik ezt nem tudják, azt látják, hogy nini, ott egy szerencsétlen kis őzgida, és jóhiszeműen összeszedik a kis „árva” őzgidát – mutatott rá a problémára Barabás Attila.

(Idén, csak az ő vadászterületükön két ilyen eset is volt már. Ezért kereste meg lapunkat, segítsünk a tájékoztatásban.)

Rendkívüli veszély a gidára mindez, mert az anyja, a nőstény őz, vagyis az őzsuta soha többé nem fogadja vissza emberszagú kicsinyét! Sőt, a kutyával érintkező gida is lemondhat az anyai gondoskodásról, az ebszaggal terhelt pici őzet sem fogadja vissza a suta. A vadász kéri az erdőben kutyát sétáltatókat, ezen időszakban fokozottan figyeljenek kedvencükre, mert az ebekből is előjöhet a vadászösztön, ha megérzik egy gida szagát.

Barabás Attila vadász a túrázókat, a kutyasétáltatókat és az autósokat is ellátta tanácsokkal
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Akármilyen jól nevelt is egy kutya, ilyenkor nem biztos, hogy vissza tudja hívni a gazdája – fogalmazott, s kérte, ebben az időszakban ott, ahol őzek is járhatnak, használjanak pórázt.

– Amire pedig a járművezetők figyelmét szeretnénk felhívni – többes számban, a társaság nevében beszélt Attila –, az a párzási időszak, az üzekedés, ami már júniusban elkezdődhet, tart júliusban, sőt akár elhúzódhat augusztusig is – mondta. – Mi történik? Az őzbak ilyenkor megy, mint az őrült. Kergeti a sutát, viszi a vágy, az ösztön, se hall, se lát. Bármikor, bárhol feltűnhet! Akár éjjel, akár nappal. Nem foglalkozik az utakkal vagy az azokon közlekedő járművekkel – fejtette ki a vadász, aki tavaly a 81-esen maga is találkozott két őzzel. A vele szemben érkező autó még éppen elkerülte az első keresztező őzet, a másodikat viszont már elütötte, s Attila autójának lökte. Ezt azért mesélte el, hogy lássuk, amikor egy őz átmegy az úton, jön a másik is! A tapasztalat szerint az esetek túlnyomó többségében a második őzet ütik el az autósok.

– Az őz kedveli a bokrosabb, gazosabb területeket. Tudni kell még róla, hogy területtartó állat: egyszer beveszi magát egy területre, és utána ott elvan. Nem zavarja, hogy területét keresztülvágja egy újonnan épült elkerülőút, mint most Fehérvár körül – ismertette a vadász.

Arról itt és most aligha kell szólnunk, micsoda káresetek, tragédiák származhatnak a balesetekből. Annyit azért megtudakoltunk a vadásztól, hogy szerinte mit érdemes tenni, ha mégis vadgázolás történik: hívjunk rendőrt, abból baj nem lehet, mondta, s ha nincs nagy forgalom, ha módunkban áll, húzzuk le az útról az állatot. Elvinni a tetemet nem szabad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában