Altorjay András kardiológussal beszélgettünk

2019.06.09. 07:20

Amikor ritmust veszít a szív, avagy törődjünk egészségünkkel

Ez a hét a szívritmus hete, aminek célja, hogy felhívják a figyelmet a szívritmus­zavarokra. Életükben biztos mindannyian tapasztalták már, hogy „félreütött” a szívük. De mi a kóros, milyen problémákat okozhat a ritmuszavar, és mikor érdemes orvoshoz fordulni? Erről beszélgettünk Altorjay András kardiológussal.

Borsányi Bea

Egy bizonyos életkor felett érdemes 1-2 évente elmenni rutinvizsgálatokra Fotó: Pesti Tamás

– A szívverésünket csak akkor vesszük észre, amikor szabálytalanná válik. Egy-egy szabálytalan ütés, „ritmusvesztés” azonban mindenkinél előfordul, ami normális és ártalmatlan. Vannak aztán a kezelendő zavarok, mint az extrasystole, amikor két szívösszehúzódás között a megszokottnál hosszabb idő telik el, néha olyan, mintha kimaradna egy dobbanás. Ezeket akkor kell kezelni, ha gyakran vagy nagy tömegben fordulnak elő. A pitvarfibrilláció a másik – amikor a szív szabályos ütemét biztosító szinusz csomó működése kiesik, emiatt felborul a szív ritmusa –, ami az életkor előre haladtával egyre gyakrabban jelentkezhet. Ez utóbbi azért veszélyes, mert trombózishoz, illetve embóliához vezethet. És vannak az életet veszélyeztető, rosszindulatú ritmuszavarok, amelyek többsége kezelés nélkül halálhoz vezethet – magyarázta Altorjay András.

Ilyen problémát stressz is okozhat, de érdemes kivizsgáltatni

Szívbetegség – például olyan szívizom-vérellátási elégtelenség, mint koszorúérgörcs, angina, vagy infarktus – következtében is kialakulhat szívritmuszavar, illetve szív­elégtelenséghez is társulhat. Szívritmuszavar azonban önállóan is kialakulhat, nem kell mellette keringési problémának fennállnia. Előfordul, hogy a tachycardia – felgyorsult szívverés – hátterében egyéb betegség, például pajzsmirigyprobléma áll. Sok esetben a felgyorsult szívverést stressz, túlpörgés okozza, amikor többet akarunk teljesíteni, vagy többet várnak el tőlünk, mint amennyit elbírunk. A felgyorsult külső idő kellő védelem hiányában „bekerülhet” az emberbe, és felgyorsítja a szívverését, felborítja belső nyugalmát. Ezt gyakran tovább tetézzük azzal, hogy nem pihenünk eleget, keveset alszunk, több kávét fogyasztunk, netán gyakrabban gyújtunk rá. Vannak, akik alkatilag „tüzesek”, hihetetlen gyorsan felpörögnek bármilyen feladathoz, de aztán nem tudják leállítani magukat. Fontos megtalálni azt a módot, amivel meg tudjuk nyugtatni, ki tudjuk pihenni magunkat, mert ha nincs is szervi probléma a felgyorsult szívverés hátterében, hosszú távon akkor sem tesz jót a szívnek az állandó túlpörgés.

Egy bizonyos életkor felett érdemes 1-2 évente elmenni rutinvizsgálatokra Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Normális esetben percenként 60–80-at dobban a szívünk. Ha valaki edzett sportoló, alacsonyabb a pulzusszáma. Azonban a túl lassú szívverés sem jó, 50 alatti percenkénti szívverésnél felvetődik a szívritmusszabályozó beépítésének szükségessége. Lassú szívverés, ritka kivételektől eltekintve, általában súlyosabb szívbetegségek esetében áll fent. Viszont a felgyorsult szívverést mesterségesen is szoktuk lassítani, ezáltal tudunk hosszabb pihenést biztosítani a szív számára és így javul a vérellátás is – mondta a kardiológus, aki azt is hozzátette: – Ha vannak tüneteink, panaszaink, ha olyan élethelyzetbe kerülünk, ami minket jobban megvisel és ettől feszültebbek vagyunk, vagy ha sportolni kezdünk, érdemes egy alapszűrést végezni – vérnyomás, pulzusmérés, EKG.

Az ember az autóját 2-3 évente viszi ellenőrzésre, saját magával meg nem foglalkozik és nem megy orvoshoz akkor sem, amikor panasza van. Azt szoktam mondani, amikor az ember megveszi élete első olvasószemüvegét, mert kezdi kevésbé látni az apróbetűket, akkor menjen kardiológushoz is. Ugyanis ha a szemlencsénk már nem olyan rugalmas, akkor az ereink is kevésbé azok, és ez nem csak a szívnek okozhat problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában