Traktoros kaland a gazdatáborban

2019.06.05. 07:50

A kemencében langalló sült, a fiatalok palántáztak, csirkét kopasztottak Úrhidán

A gyermekpszichológus esküszik a kenyérlángosra. Még ilyen finomat! Hát, amikor minden „langallótészták gyúrásának tudója”, Kubikné Edit a tejfölt kínálja hozzá… Hogy a fokhagymás matériáról ne is beszéljünk!

V. Varga József

Vivien a traktort is meghódította Fotó: V. Varga József

Gazduram, azaz Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke, az Úrhidai Gazdatábor vezetője komótosan ballag a róla elnevezett sétányon. A fiatalok három, 7 tagú csoportra osztva éppen a hagymaágyásokat gazolják, paradicsompalántát ültetnek, illetőleg traktorra pattannak; jó ütemben készül a „fatányéros” ebéd (sonkával, kolbásszal, disznósajttal, minden jóval); sül már a kemencében a langalló – helyén van minden, idegeskedésre semmi ok.

Hagymát is gazoltak a gazdatanoncok

Az Agrya, Vidék Kaland programjának pályázaton kiválasztott 28 fiataljából 21- en (nyerőszám!) kapcsolódtak be a hétvégén a falusi életre felkészítő tréningbe a gazdatáborban. – Hagyományos programunk során városi fiatalok töltenek majd el a nyáron, kora ősszel, mezőgazdasági munkával egy-egy hetet a különböző, fiatal gazdák által irányított gazdaságokban, testközelből megismerkedve a vidéki élet mindennapjaival – indulunk fölfelé a tercián Lajossal, a traktorvezetés helyszínére. A kiválasztott „kalandoroknak” – akik között légtechnikai mérnök, kamionsofőr, adótanácsadó, turisztikai szakember, számítógépes animátor, érettségiző gimnazista és gyermekpszichológus is található –, a hagyományoknak megfelelően szervezte meg a felkészítő napot, a faluszerte-országszerte csak „traktoros tréningnek” aposztrofált attrakciót az Agrya. Amint megtudjuk, a fiatalok többsége hölgy, s nagyobb részük budapesti.

Vivien a traktort is meghódította
Fotó: V. Varga József

A tizenhat fogadó gazda pedig elsősorban kertészettel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokat irányít az ország különböző részein. Fejér megyéből egy ifjú hölgy és úr kapcsolódott be a vidék kalandba. Fritz Vivien az egyenpóló fölött kertésznadrágot visel. Traktoros öltözet – nevetnek össze társaival. Fehérvárcsurgón él, vevőszolgálati munkát végez, és a kertészet iránt érdeklődik (bár ezt a „kertésznadrágból” kitalálhattam volna – kapom meg a rendreutasítást). Amint mondja: szeretne majd egyszer magának otthon egy terülj-terülj konyhakertet. Baksa Roland székesfehérvári, a civil életben szelepdokumentációkat készít (jelentsen az bármit is), Püspökladányba kerül majd, szarvasmarhatelepre. Nagyszülei foglalkoztak állatokkal, onnan az érdeklődése a mezőgazdaság iránt. Lajos segítői búcsúzásul megsúgják, a vacsora csirkepörkölt lesz. A fiatalok még nem tudják, de a kopasztásból bizony ki kell venniük a részüket…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában