A hazafiság iskolája

2019.05.07. 07:15

Több mint egyszerű történelemóra – A KEMPP-ben jártak a kilencedikesek

Székesfehérvári diákok látogattak el a hazafiság iskolájába hétfőn.

Szanyi-Nagy Judit

A repeszálló mellény akár tíz kilogramm súlyú is lehet Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Míg idősebb társaik az érettségi feladatokon törték fejüket, ők lövészárokba menekültek, fegyvert fogtak, vagy éppen katonáktól hallgattak történeteket – no, nem a számítógépes játékokból ismert harctérről, nem… A való életből! E különleges délelőttön a Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakképzőiskolájának kilencedikesei jelentek meg a katonai emlékparkban. Mind a hat osztály tanulói, hat külön csoportot alkotva.

A repeszálló mellény akár tíz kilogramm súlyú is lehet
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Forgószínpad jelleggel minden egyes állomást kipróbáltak: hol a huszárság, hol a sorkatonaság 136 éves történetét ismerték meg, másutt a szabadságharc és a pákozd-sukorói csata jelenetei elevenedtek meg előttük, előadást hallhattak a NATO-ról és a békefenntartásról, míg odébb a lövészárkok, valamint a rendszeresített kézifegyverek és védőfelszerelések funkcióival, működésével ismerkedhettek meg. A hazafiság iskolája a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) egy olyan programja, amely igény szerint „házhoz megy”, de a legjobb, ha a kisebb-nagyobb csoportok látogatják meg az autentikus környezetet és ismerik meg helyben a katonák életét, használt eszközeit. Így tettek a deákosok is, akik többet kaptak egy színes történelemóránál: fegyelmezett keretek között ismerhették meg őseik történetét, saját történelmünket, egyben erkölcsi és a hazafi as honvédelmi nevelést kapva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában