Kormányzati támogatás a községi igényekre

2019.05.11. 07:25

Kétszer ad, ki gyorsan ad – Százmillió forintot kapott Szár

Az általános iskola felújítására nyert el 100 millió forint kormányzati támogatást az önkormányzat, jelentette be Németh Norbert polgármester. A helyi sportegyesület és a nemzetiségi táncegyüttes további 30 millió forintos támogatásban részesül.

Zsohár Melinda

Az időközi polgármesterválasztást követő hírről számolt be Németh Norbert polgármester a rendkívüli testületi ülés után. Választási programja részeként konzultációs kérdőívet juttatott el a száriakhoz, amelyben kérte a közösség igényeinek megfogalmazását. A visszaérkezett javaslatok összecsengtek az immáron megválasztott polgármester céljaival: a közösségi élet színtereit, ahol a legtöbben megfordulnak, azon helyeket, intézményeket tartja szükségesnek elsőként felújítani.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A körzet országgyűlési képviselőjének, Tessely Zoltánnak a segítségével fordultak kéréssel a Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola érdekében, s a május 3-án elfogadott kormányhatározatban 100 millió forint támogatást ítéltek meg az intézménynek. További 20 millió forintot kapott a Szár Községi Sport Egyesület, s 10,4 millió forintot a Saarer Tanzgruppe, a nemzetiségi néptánccsoport.

A szári általános iskola igazgatója, Horváth Csabáné és tanítványai Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A helyi általános iskolában 162 gyermek tanul, mondta el Horváth Csabáné igazgató, a községi hagyományok okán heti öt órában tanítanak németet – más településekről is járnak hozzájuk tanulni. A szomszédos Újbarokon nincs óvoda és iskola, a mindössze három kilométernyire fekvő „községtárs” önálló önkormányzattal bír, ám az intézmények közös igényt elégítenek ki. Az iskola virágos, dekorált, a pedagógusok mindent megtesznek az igényes környezetért, de az épület korszerűsítése mára sürgetővé vált, a felújítás a Székesfehérvári Tankerületen keresztül történik majd. Bővített nyelvoktatás folyik az intézményben, jövőre egy testnevelés órát kiváltanak a német nemzetiségi néptáncoktatásra, mondta el az igazgatónő. A német nemzetiségi nyelvi versenyeken mindig jól szerepelnek a száriak, a legutolsó országos megméretésen egyik tanulójuk az első tíz között végzett. Az iskola röplabdásait is országos szinten jegyzik a korosztályukban.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A szári sportinfrastruktúra fejlesztésére, műfüves kispálya megvalósítására vette át jelképesen Orbán Zsolt egyesületi elnök a 20 milliós fejlesztési összeget, amely a teljes építési beruházáshoz és az előkészületekhez is fedezetet nyújt. A szári német nemzetiségi tánccsoport az USA-ba, az ottani sváb gyökerű elszármazottakhoz kapott meghívást, a 10,4 millió forintos kormányzati támogatás a turné utazási és egyéb költségeit hivatott fedezni. Gál Dóra, a csoport táncosa és pénzügyese tolmácsolta az országos hírű, rangos együttes köszönetét a lehetőségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában