Látványos bemutatók és színházi gála

2019.05.21. 11:30

Katonáit köszöntötte Székesfehérvár

Május 21. a honvédelem napja. Ebből az alkalomból két rendezvényt is tartottak hétfőn a megyeszékhelyen.

B. Kiss László

Katonáit köszöntötte hétfőn a honvédelem napja alkalmából a megyeszékhely. Délután látványos bemutatókat tartottak a fehérvári honvédek a belvárosban, így például megnézhettük, milyen egy testnevelési foglalkozás a seregben. Ebből kiderült: a farönk, amelyet négyen cipeltek a vállukon, kiváló tornaszer. Este gálaestet adott a színházban az önkormányzat a katonák tiszteletére. Itt több díjat is átnyújtottak. Így az önkormányzat által 2011-ben alapított Sipos Gyula-díjat, amelyet Mihócza Zoltán altábornagynak, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének ítéltek oda. A gálán Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnoka vette át Cser-Palkovics András polgármestertől azt a herendi porcelánból készült turult, amely a város és a katonák szoros kapcsolatát is szimbolizálja. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A délután a belvárosban tartott, látványos bemutatókkal fűszerezett Fehérvár katonái elnevezésű program pontos kezdését a heves és gyors zápor akadályozta. Az esőt egyedül csak a hangosítás szenvedte meg, így Cser-Palkovics András polgármester és Sándor Zsolt dandártábornok köszöntő szavait némely ponton elnyelte a Piac tér autóforgalmának zaja. „Ez még nem a korszerű tüzérségünk hangja” – célzott a mennydörgés távolodó hangjára a fehérvári helyőrség parancsnoka, aki elmondta: Fehérvár kiemelkedő szerepet kap a honvédelem terén, és ennek következtében az itt szolgáló katonák létszáma tovább gyarapszik.

Délután látványos bemutatókat tartottak a fehérvári honvédek a belvárosban, így például megnézhettük, milyen egy testnevelési foglalkozás a seregben. Ebből kiderült: a farönk, amelyet négyen cipeltek a vállukon, kiváló tornaszer.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Hetedszer rendezett katonai ifjúsági csapatversenyt hétfőn a Magyar Tartalékosok Szövetségének Fejér Megyei Szervezete és a Honvéd Szondi György Sportegyesület. Az akadályversenyen, melynek eredményhirdetését is ekkor tartották, az első helyet a várpalotai Faller-szakgimnázium növendékei szerezték meg, a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára pedig a fehérvári Árpád-szakgimnázium csapatai állhattak föl.

A rendezvény, melyet a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar rezeseinek muzsikája nyitott meg, bemutatókkal folytatódott. A nézők képet kaphattak arról is, hogy miként zajlik a testnevelési foglalkozás katonáéknál. A derék honvédek hatalmas rönkökkel a vállukon masíroztak be. Négyen fogtak egyet. Aztán – vezényszóra persze – guggoltak a rönkkel, meg felülést csináltak, miközben a súlyos fát a karjukban tartották. De talán még ennél is elképesztőbb volt, amikor egy-egy társukat tűzoltófogásban a vállukra vették és úgy kocogtak körbe. Meg az, amikor úgy csináltak fekvőtámaszt, hogy a lábuk egy másik társuk vállán nyugodott.

A Sipos Gyula-díjat Cser-Palkovics András nyújtotta át Mihócza Zoltánnak
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

De a jelenlévők megcsodálhatták azt is, hogy a közelharcban vagy éppen járőrözés közben is mire képesek a fehérvári honvédek.

A másik rendezvény, mellyel a honvédelem napja, illetve Fehérvár katonái előtt tisztelgett a város, a Vörösmarty Színházban rendezett hétfő esti gálaműsor volt, melyben a teátrum művészei, illetve az Alba Regia táncegyüttes lépett föl. A gála elején díjakat adtak át. Szelekovszky Ernő, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének elnöke három személynek nyújtotta át a szervezet legrangosabb elismerését, a Gyuricza-gyűrű díjat. A kitüntetést Szabó Györgyné, a HTBK Országos Szövetségének gazdasági vezetője, Sere Mihály, a jánoshalmi HTBK szervezet elnöke, valamint Oláh László, a székesfehérvári szervezet ifjúsági tagozatának vezetője vehette át.

A Fehérvár köszönti katonáit elnevezésű gálát több mint húsz éve rendezi meg az önkormányzat, de ez a mostani talán mind közül a legkülönlegesebb. Mégpedig azért, mert Fehérvárra kerül a Magyar Honvédség Parancsnoksága, amely a hadsereg legfontosabb irányító szerve – fogalmazott az ünnepségen Cser-Palkovics András, aki hangsúlyozta: ezt a döntést a város örömmel fogadta, de az feladatot, felelősséget is ró Fehérvárra, hiszen katonák százai, ezrei érkeznek majd ide családjukkal egyetemben.

A gálán a polgármester nyújtotta át az önkormányzat Sipos Gyula-díját. A kitüntetett Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, aki egy katonás „a hazámat szolgálom!” felkiáltással vette át az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában