Ha én fecske volnék!

2019.05.08. 07:00

Nyolcvan új, frissen besarazott műfészek várja lakóit Fehérváron

Későn jöttek meg idén a fecskék, az elmúlt napok esős időjárása nem kedvezett nekik, bár a sárgyűjtés lehetősége a javukra válhat.

Majer Tamás

A Zentai Úti Általános Iskolában a tízpercben kiözönlő gyerkőcök közül sokan szemügyre vették a műfecskefészkeket Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kovács Gergely, a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány tagja mondta a fentieket az őt körülálló kíváncsiaknak, miközben ecsetjét egy festékesibrikbe mártogatta, hogy sárral kenjen lakájossá tíz műfecskefészket. Ha fecske volna, tette hozzá, tetszenének neki ezek a fészkek. Kedden reggeltől kora délutánig dolgozva a Városgondnokság munkatársai, Gergő szakértő támogatásával, összesen 80 műfecskefészket helyeztek ki városszerte. Négy épületre, mindenhova húszat.

Kulcsrakészek a fészkek

Aki hallja, adja át a molnárfecskéknek, az Öreghegyi Közösségi Háznál, a Zentai- iskolánál, a Püspökkertvárosi óvodánál és a Széna téri iskolánál is vadonatúj műfészkek várják új lakóikat. Azonnal költözhető valamennyi. Albérleti díjat fizetni nem kell! Kaució? Szóba se jön. Bankhitel? Dehogy. Kulcsrakészek a fészkek, de ha a molnárfecskék úgy gondolják, hogy csinosítanának még rajta, annak sincsen akadálya, hiszen mind a négy intézmény szívesen látja a molnárfecskéket, repesnek értük! Sajnos ismert, sokan bántják a fecskéket. A világhálón is terjednek olyan „praktikák”, amelyek révén távol tarthatóak. Nem, mi ilyen rossz furfangot nem osztunk meg.

A Zentai Úti Általános Iskolában a tízpercben kiözönlő gyerkőcök közül sokan szemügyre vették a műfecskefészkeket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fecskék társas madarak. Jól megvannak egymás közelében. Ezért is osztották el a fészkeket a szakemberek viszonylag kevés helyen. Sőt: így, húszasával jobban meglátják potenciális új lakóhelyüket repülés közben a fecskék, semmint ha csak egykét darab árválkodna itt-ott a ragalják, ereszalják tövében. A fecskeotthonokat két egymással derékszöget bezáró széles lécre applikálva, tízesével helyezték föl. Ezek egyikét értelemszerűen a falhoz rögzítették. A másik, a talajjal párhuzamosan felszerelt léc szerepe pedig nem más, mint pelenkának lenni. Ez védi meg a befogadó intézménybe járókat a fecskeélet nem kívánt, pottyanó áldásaitól.

Tavaly A Szabadművelődés Házához is kerültek ki ilyen fészkek. Információnk szerint még lakatlanok, úgyhogy nekiszegeztük a kérdést Kovács Gergelynek, ebbe a 80 új fészekbe mikor jönnek meg az első fecskék?

A fiatalember biztosított bennünket, ha idén nem is jönnek, és ha jövőre sem, akkor majd jönnek tíz év múlva.

– Ez egy olyan eszköz, ami nem romlik el, nem éri semmi bántalom – mondta a műfészkekről. – Itt vannak, és várják őket – mutatott fel ekkor éppen az Öreghegyi Közösségi Ház falára, ahova a kobakos munkatársak beszélgetésünk idején fúrták föl a fészkeket.

A Városgondnokság munkatársai darun szálltak fölibe, hogy felfúrják a fészkeket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Senki ne legyen csalódott, ha idén éppen egyetlen fészekbe sem költöznek fecskék! Idő kell nekik ahhoz, hogy felfedezzék. Ide kell cikázniuk a molnárfecskéknek, meg kell látniuk ezeket a fészkeket, memorizálniuk kell – magyarázta Gergő.

Mit kedvelnek a molnárfecskék?

Azt is megtudtuk, hogy az Öreghegyi Közösségi Háznál és a Széna Téri Általános Iskolánál is voltak korábban fecskefészkek, ez is bizonyítja, hogy eredetileg mindkét épületet, illetve környéket alkalmasnak találták lakásra a molnárfecskék.

A magas, a térben különálló épületeket kedvelik a molnárfecskék, derékszögű eresszel, rücskös fallal, ami esetleg alkalmas arra is, hogy a későbbiekben újabb fészkeket építsenek fel rájuk.

Otthon is készíthetnünk fecskefészkeket! Agyagból (kályhában kiégetve), de akár papírmaséból is, fűrészporral, tapétaragasztóval megsegítve. Nem kell nagyobbnak lenniük a mindennapos, egyadagos müzlis tálaknál. Előnyös, ha van a környékünkön állattartás és sárgyűjtő hely. Utóbbit persze csinálni is lehet, de még egyszerűbb kifigyelni, hogy honnan gyűjtik a sarat a fecskék, s ott vizesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában