a családoknak, gyermekeknek is kedveznek

2019.05.10. 11:30

Természetközeli élmények – Megújul a dégi kastély

Ugyan a Festetics-kastély egy időre bezárta kapuit, a klasszicista épület park­ja továbbra is látogatható. Az átalakulás pedig egyre látványosabb!

Szanyi-Nagy Judit

A Hollandi-ház oromfalát visszabontják, a teljes tetőzet is megújul Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A kastély felújításának előkészületei a tavalyi év első felében indultak el, azóta megtörtént a munkaterületek átadása, s jelenleg is folyamatban vannak a kivitelezői munkálatok – készített gyors számvetést a megkeresésünket követően a fejlesztésért felelő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) sajtóosztálya. Hozzátették: Magyarország legnagyobb angolparkja, a Szerpentin-tórendszer, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak a felújítás ideje alatt továbbra is zavartalanul látogathatók.

A munkavégzés látványosan halad: a Festetics-kastélyt és a Hollandi-házat egyaránt elkerítették (a mesterséges tavon található szigetre jelenleg nem lehet bejutni), az épületeket pedig több oldalról állványok fogják közre. Ugyanakkor aki az elmúlt hetekben járt a parkban, azt is észrevehette, hogy új elemekkel bővült a tó környéke. De ne szaladjunk ennyire előre!

A Festetics-kastély esetében – a tájékoztatás alapján – a szükséges bontásokat már elvégezték a szakemberek, a szigetelési, közműfektetési munkák elkészültek. A tetőfedési, bádogozási munkák, valamint a támfalépítés és a kőrestaurátori munkák a befejezéshez közelednek. Az új kerti létesítmények közül a parkoló és az alatta húzódó tűzivíztározó kialakítása, illetve a keretező növénykiültetés valósult meg. A műemléki értéket képviselő szivattyúház újjáépítése megtörtént, már csak a nyílászárók hiányoznak az épületről.

Ha autójával beljebb merészkedik a szemlélődő, a kastély mellett, az erdőn keresztülhaladva jut el a kijelölt parkolóig. Innen sétálhat le a Hollandi-házig, amely épület teljes rekonstrukciója szintén folyamatban van. „A Hollandi-ház alapozásának megerősítése és a teljes vízszigetelés, valamint az elektromos vezetékek lefektetése elkészült. A homlokzati téglaburkolat javítása-pótlása és a fugaképzés folyamatban van. Jelenleg a meggyengült oromfal visszabontása és újjáépítése zajlik, amit a teljes tetőfedés és bádogozási munkák követnek” – kaptuk a tájékoztatást.

A Hollandi-ház oromfalát visszabontják, a teljes tetőzet is megújul
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Innen gyalogszerrel jelenleg két irányba indulhat tovább a nézelődő. Az egyik út a grófi temető és a 64-es számú főút felé viszi, a másik pedig a gépállomás irányába. Ez utóbbi helyszín ismét szembetűnő változásokat mutat: fastég, facölöpök és játszótér várja a kikapcsolódni vágyókat. A hivatalos válasz szerint a gyermekeket kiszolgáló tér is a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban megvalósuló projekthez kapcsolódik. A meglévő játszószereken kívül egy „tutajjátékot” is terveznek ide, melynek része két egymással szemben lévő – most épülő – stég, faburkolatú terasz is. Az egyik a tóparton, a másik a vele szemben lévő kis szigeten épül. A cölöpsor a játszótér része, többféle funkciót betölthet, de leginkább „lépegető” tuskók ezek, céljuk pedig a használóik ügyességének fejlesztése.

A becslések szerint a beruházás megvalósítása félidőnél tart, az épület kivitelezési munkái várhatóan még idén befejeződnek. Magyarán: a tervek szerint a jövő év elején már új kiállítással várja látogatóit a megszépült Festetics-kastély, és a parkja is megújul addigra.

Ha pedig nem emlékezne pontosan az átalakítás előtti állapotokra, tekintse meg madártávlatból a kastélyt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában