20. évforduló

2019.05.15. 17:30

Az egyik legjelentősebb értéket jelenti a foltvarrók közössége Iszkaszentgyörgyön

Számtalan szebbnél szebb munka fémjelzi a helybeli foltvarrók immáron két évtizedre visszanyúló működését. Nem egy alkotásuk messzi földre is hírét vitte a csoportnak, illetve a településnek.

B. Kiss László

Az iszkai foltvarrók jelen levő tagjai a kastélyban levő kiállításon álltak kameránk elé Fotó: B. Kiss László

Kövecsesné Zóka Erzsébet 21 esztendeje készítette első foltvarrott munkáját. Egy ismerőse kislánynak adott életet, a takaró a pici számára készült. A kézimunkában már otthon volt, kötött, horgolt, makramézott előtte. Az indíttatást pedig az a foltvarrott ágyterítő jelentette, amelyet a lánya küldött neki Amerikából ajándékba. Nagyon tetszett neki, és úgy gondolta: ő is tudna ilyet csinálni – meséli a foltvarráshoz fűződő szerelem kezdeteitől Kövecsesné Zóka Erzsébet, aki kezdettől vezetője az iszkai foltvarróknak, akik az idén ünneplik a műhely megalapításának 20. évfordulóját.

Éppen varrónő nem található a Házicérnák csoportban

Az újszülöttnek varrt első munkája még ennek az amerikai takarónak a nyomán készült, a másodikat azonban már tervezni is maga tervezte, s benevezte egy kézműves-­pályázatra, ahol olyan sikere volt, hogy az Iparművészeti Múzeumban is kiállították a tulipános faliképet. Az iszkai foltvarrók Balla Lászlóné kezdeményezésére a katolikus Karitász kebelén létrehozott háziipari műhelyből váltak ki és alakították meg a Házicérna Foltvarró Műhelyt – tudtuk meg Erzsébettől. Az elmúlt két évtized során sokat fejlődtek: a tagok tanfolyamokra jártak, s a tudást, amit ott szereztek, megosztották társaikkal. Az alapító tagok közül kevesen maradtak mostanra a 13 főre gyarapodott csapatban, csatlakozott hozzájuk viszont több fiatal is. Van közöttük például óvónő, kertész technikus, építőmérnök és adminisztrátor, varrónő azonban egy sem. A közösen és az egyénileg készített munkák a világ számos pontjára eljutottak, így az USA-ba, Angliába, Ausztráliába, Francia-, Olasz-, Német- és Finnországba, aztán Hollandiába, Ausztriába vagy éppen Erdélybe.

Az iszkai foltvarrók jelen levő tagjai a kastélyban levő kiállításon álltak kameránk elé Fotó: B. Kiss László

– A Házicérnák történetében a legsikeresebb esztendő a 2016-as volt. Ekkor – Veszprémmel közösen – Iszkaszentgyörgy viselhette a Finnugor Kulturális Főváros címet. Ekkor az iszkai foltvarróknak hat országban volt csoportos kiállításuk, jellemzően az ottani testvértelepülésen. Ebben az évben az általunk meghirdetett – tárlattal egybekötött – foltvarrós napon 145-en vettek részt.

Az egyik tag, Jánosi Zoltánné munkája Fotó: B. Kiss László

A rendezvényre nemcsak helyből és a környékről, de a megyehatáron túlról is érkeztek. Azt gondoltuk, ez lesz a látogatói rekord, ám 2018-ban még többen érkeztek a hasonló alkalomra, amikor összesen 180-an varrtunk együtt – mondja Kövecsesné Zóka Erzsébet.

Az iszkaszentgyörgyi Házicérnák Foltvarró Műhelyt megalakulása 20. évfordulója alkalmával jubileumi tárlattal ünnepelte a község, az április végén megrendezett falunapokon. Gáll Attila polgármester hálás szavakkal köszöntötte a tagokat, és születésnapi tortával is megajándékozta őket. A Pappenheim-kastély barokk szárnyában kiállított, szebbnél szebb alkotások pedig ékesen bizonyították: Iszkaszentgyörgy elöljárója jogosan büszke az itteni foltvarrókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában