Csak még egyszer előre

2019.05.24. 14:38

A világháború mozzanatait mutatták be a fehérvári film segítségével Pécsett

A honvédelem napja alkalmából kiállítással egybekötött filmbemutatót szervezett csütörtökön a Baranya Megyei Védelmi Bizottság a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

Fülöp Zoltán

A kiállítást Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg, aki ismertette az I. világháború politikai és katonai előzményeit. A „Négy év vérben és vasban” című tárlat a Nagy Háború előzményeiről, okairól, a szövetségi rendszerekről, a frontok kialakulásáról és a hajdani küzdelmek helyszíneiről ad átfogó képet.

A filmvetítés előtt Müllerné Juhos Bernadett, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Rózsa Attila, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa és a pécsi Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület négy középiskolás tagja korhű egyenruhában, fegyverzettel és felszereléssel idézte fel az I. világháború magyar katonájának alakját.

A program zárásaként a jelenlévők a Márkosfalvi Sipos Gyula ezredes emlékére készített alkotást, a „Csak még egyszer előre” című történelmi filmdrámát tekinthették meg, amely az isonzói, doberdói fronton harcoló 17-es honvéd gyalogezred ádáz küzdelmeiről szól. A filmet Székesfehérváron forgatták, fehérvári szereplőkkel, Burján Zsigmond fehérvári rendező munkája, erről többet itt olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában