Sárkányoknak minden fejét lekaszabolja Szent György

2019.04.29. 17:30

Visszatérítendő uniós hitelből újult meg a Halász-kastély istállója

Az impozáns, egyúttal otthonos Halász-kastélyban több mint két éve nyílt meg a Halász Gedeon Kulturális Központ. Az épületegyüttes és környezete azóta is folyamatosan gyarapszik. Az istálló felújítva. Sárkányölő Szent György is belovagolt.

Majer Tamás

Pogány Gábor Benő (b3) szobrászművész alkotása a kápolnásnyéki kastély melletti istálló falára felhelyezett Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló dombormű Fotó: Nagy Norbert

L. Simon László országgyűlési képviselő elmondása szerint az elmúlt tíz évben közel egymilliárd forintot költött a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány a kastély fejlesztésére, csinosítására; részben európai uniós, részben magánforrásokból. Most – közel teljes mértékben – elkészült az istállóépület felújítása. A politikus szavai szerint még némi simítás hátravan. No, nem a lovak hiányoznak belőle, hiszen új funkciókat nyer az épület: a kulturális központot kiszolgáló egységek lesznek benne, valamint műtárgyraktár.

Meg kell védeni a rontásoktól a házat és lakóit, s főként az istállót!

Az istálló átalakítására a kulturális intézményt működtető alapítvány szedte össze a pénzt. Visszatérítendő, ám kedvezményes kamatozású hitelt vettek föl, a kölcsön összege 144,92 millió forint. Ez a beruházás költségének 90 százaléka, a 10 százaléknyi önrészt az alapítvány saját forrásból biztosította.

Szombat délelőtt a tavaszi szél kezdte meg Pogány Gábor Benő szobrászművész az istálló falára előző este felfúrt Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló terrakotta domborművének avatását. A beszédek alatt huncutkodott az időjárás. L. Simon mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szólalt még föl.

Pogány Gábor Benő (b3) szobrászművész alkotása a kápolnásnyéki kastély melletti istálló falára felhelyezett
Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló dombormű Fotó: Nagy Norbert

Fekete Péter amúgy nem egyedül jött, vele volt egy gyík, egy komodói varánusz, másképp egy komodói sárkány feje, legalábbis a csontváza a jószágnak. Arról nem tudunk, hogy vele is Szent György végzett volna. Persze, meglehet.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is tiszteletét tette a kápolnásnyéki Szent György-dombormű avatásán. Mutatóba magával hozta egy komodói sárkány fejét
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Fekete Péter a Magyar Természettudományi Múzeumból hozta el mutatóba az 1912-ből való különleges műtárgyat. Az államtitkár szimbolikusnak nevezte a dombormű és az istálló egy napon való avatását, minek­utána a néphagyomány szerint Szent György napján illő megvédeni a házat és lakóit, de főként az istállót a rontásoktól. Kérem, ezt az istállót maga György védi eztán.

Pogány Gábor Benő szerint a jó és a rossz küzdelmét testesíti meg védelmező domborműve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában