Több kilométernyi út készül el

2019.04.03. 11:30

Autópálya-szakaszok, fő- és mellékutak újulnak meg idén Fejérben

A tavalyi év végén elfogadott kormányhatározat alapján ebben az évben és 2020-ban 50-50 milliárd forint értékben zajlanak útfelújítások a Magyar Falu Program keretében.

Palocsai Jenő

Természetesen Fejér megye is részese lesz a pozitív változásoknak, de jelenleg elsősorban a projektek előkészítése zajlik, így a Magyar Közút csak később tud pontos tájékoztatást adni az ütemezésről. Nemrégiben a Jáky-középiskolában tartott közutas találkozón beszéltek a korábbi eredményekről és a tervekről. Molnár István, a Magyar Közút ZRt. Fejér megyei igazgatója az eseményen elmondta, hogy az útépítések és -felújítások folyamatosan zajlanak. A 2018-as évben több mint 33 kilométer utat adtak át a forgalomnak, csak Fejér megyében. Az egyik leglátványosabb példa erre a 3,2 milliárdot felemésztő építkezés, a 62. főút korszerűsítése, melynek köszönhetően nem kell már keresztülhajtani Szabadegyházán.

A második ütem

Amint megtudtuk, 2018-tól egészen 2020-ig tartó folyamat második üteme zajlik jelenleg, melynek keretében megújulhat végre az M1-es autópálya több kritikus szakasza is. A tervek szerint 43 kilométer felújítása indulhat el a 16-os és 62-es kilométerszelvények között. Ez a sztráda úgy halad át megyénken, hogy Nagyegyházát, Óbarokot és Bicskét is érinti. Nincs könnyű feladatuk sem a tervezőknek, sem a kivitelezőknek, ugyanis ez az autópálya eredetileg nem úgy épült, mint az M7-es, ennek megfelelően a pálya keskeny, és a bevágások sem felelnek meg az elvárásoknak, ezért nehéz és költséges megoldani, hogy elférjen rajta az irányonkénti három plusz egy sáv.

Az Isztimér és Guttamási közötti, igen rossz állapotú útszakasz is megújul az idén
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A közel három éven át tartó, utak felújítását és építését szolgáló folyamat hazai és európai uniós forrást is igénybe vesz, de ezzel párhuzamosan jelentős összegeket csoportosított át a kormány a Magyar Falu Programba is, melynek kiemelt helyen álló, szerves része a rosszabb állapotú vidéki utak felújítása. Idén is és 2020-ban is 50 milliárd forintot költenek a magyar utakra, és ebből a forrásból a tervek szerint több mint 17 kilométer út újul meg Fejér megyében. A projektlistán szereplő utak a következők: 8203, 81115, 7201 és a 8106 két szakasza is. De reménykedhetnek a 6211-es, a 6404-es és a 6223-as út mentén élők is, hogy kényelmesebb lesz az autózás.

A nagy népességű települések sem maradnak ki a fejlesztésből a közút tájékoztatása szerint, ők a terület- és településfejlesztési program keretein belül jutnak forráshoz és új utakhoz. A Modern Városok Program uniós forrásból újít meg 31 kilométer aszfaltot a 6219-es két szakaszán, összesen 22 kilométeren és a 6231-es úton, ahol majdnem kilenc kilométeres szakasz lesz koromfekete, hófehér festéssel.

ÁPRILIS VÉGÉRE TŰNNEK EL A RÖNKÖK!

Néhány hete írtunk már a 81-es főút melletti fakivágási munkálatokról, ám olvasói jelzést kaptunk, hogy a három hete kivágott farönkök azóta is ott éktelenkednek az út mentén. Ismét megkerestük a Magyar Közutat, tájékoztatásuk szerint a 81-es főút Söréd és Magyaralmás közötti szakaszán 164 fát vágnak ki ebben a szezonban. A munka folyamatban van, így az említett szakaszon kidöntött, 6080 éves fekete és nemes nyárfák szegélyezik a főutat. Az út kezelője megnyugtatta a közlekedőket, hogy a munkálatok még ebben a hónapban befejeződnek. Április végére eltűnnek a kivágott fák és megszűnnek az időszakos forgalmi akadályok, félpályás lezárások. A tuskókat nem távolítják el, csupán levágják a földdel egy szintben. A fák pótlása ősszel várható, ennek során kőris-, juhar- és fehérnyár-csemetéket ültetnek az úttal párhuzamosan. Csak olyan helyeken pótolnak, ahol a fa léte nem okoz közvetlen balesetveszélyt, ennek megfelelően nem lesznek új fák az ívek külső oldalán, melyek a kisodródó járműnek jelenthetnek statikus akadályt és a csomóponti területeken sem, ahol a beláthatóságot akadályozhatják az egyre terebélyesedő növények.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában