Csendjét tánc, zene verte fel

2019.04.29. 14:00

Többszörösen áldott a Gorsium-iskola feketehegy-szárazréti új épülete

A Tatay Sándor Gimnázium egykori épületébe, hol évek óta egyedül szomorkodott a csönd, tavaly szeptemberben beköltöztek a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai és tanárai. Hangszerekkel, tánclépésekben.

Majer Tamás

A gorsiumos balett-táncosok a Fehérváron nemrég bemutatott Dido és Aeneas című opera egyik táncos betétjét mutatták be Fotó: Simon Erika

Az 1993-ban született Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány az első időkben alapfokú művészetoktató iskolát működtetett, 2006-ban alapították meg közép­iskolájukat. Több bérelt otthonuk volt már. Az alapítvány tavaly vásárolta meg a Feketehegy-Szárazréten, a Farkasvermi úton lévő ingatlant, amely korábban ipari épület volt, de – mint mondtuk – iskolaként is fungált már.

Két-két zenész-, illetve tánctermük és egy fotólaborjuk is van

A 2018/2019-es tanévet szeptemberben már az új helyen kezdte meg a suli. Ám az új otthon avatása csak most, az elmúlt péntekben történt meg. Handl Szabolcs az iskola jelenlegi igazgatója, nála firtattuk ennek okát. Mostanra lakták be, újították fel megfelelően az épületet. A fiatal igazgató elmondása szerint nagy fejlesztéseket igényelt a négy éve üresen álló ex-Tatay, most már Gorsium-iskola rendbetétele, különösen az épület fűtésrendszere okozott sok fejtörést, nagy kihívást, de végül január elejére megoldották. A diákok az osztályokat, a tanárok az irodákat lakták be.

– Minden teremben van projektor, okostábla, számítógép – sorolta Handl Szabolcs.

Van két tánctermük is, tükrökkel, illetve a táncos lábakat óvó padlózattal. Két zenészterem és egy fotólabor is segíti az oktatást. A közismereti tárgyakon kívül négy művészettel foglalkoznak az iskolában: zenével, tánccal, grafikával, fotózással.

A gorsiumos balett-táncosok a Fehérváron nemrég bemutatott Dido és Aeneas című opera egyik táncos
betétjét mutatták be Fotó: Simon Erika

Az épület avatásán, áldásán Bakonyi István vitte a szót. Véleménye szerint ez az iskola hosszú évek óta szerves részét képezi a fehérvári oktatási és művészeti életnek. Cser-Palkovics András polgármester külön kifejezte, hogy Feketehegy-Szárazrét városrész számára is új lehetőség a gorsiumos diákok ittléte, a közeli kultúrudvar potenciális színpadtér, megmutatkozási lehetőség számukra.

Tóth Tamás katolikus pap arról beszélt, hogy az áldással, amit hozott, Isten igenjét közvetíti az iskolára és diákjaira.

Fehér József alapító-igazgatót köszöntötte Cser-Palkovics András polgármester
Fotó: Simon Erika

Berze János református lelkész szerint nemcsak szakrális terekben élhetjük meg hitünket, hanem hivatásunk helyszínén és iskolánkban is. Kiss László képviselte a fehérvári evangélikusokat. Kifejtette, örömet jelent számukra is, hogy ebben az épületben újrakezdődött a tanítás. Az Úr áldását kérte az itt tanítókra és tanulókra. Kovács Dániel a baptista felekezettől érkezve az ima építő erejéről szólt. Neubart István az izraelita hitközségtől érkezve úgy fogalmazott, bízik benne, hogy ez már a végleges otthona lesz a Gorsium-iskolának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában