Hősök Tere Kezdeményezés

2019.04.17. 07:00

Százzal több hős Fejér megyében és Veszprémben

Kedd délelőtt a Köfém Oktatási és Művelődési Központban tartotta zárórendezvényét a Hősök Tere Kezdeményezés és az Arconic Alapítvány hat hónapig futó közös programja.

Sági Zoltán

Hat iskola több mint hatvan tanulója vett részt aktívan a programban

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A program tavaly jelentős hírveréssel indult, maga Philip Zimbardo professzor is itt volt a Köfém Oktatási és Művelődési Központban 2018. november 6-án tartott nyitórendezvényen. Mint ismeretes, a professzor Hősök Tere Kezdeményezése Magyarországra a közöny falainak lebontását célul kitűző, nagy reményekkel várt mozgalomként érkezett meg.

A tanulók a színpadon számoltak be a hat hónap tapasztalatáról

Nagyjából legalábbis ez volt olvasható a hazai híradásokban. Ám például a The Sydney Morning Heraldban 2017. február 3-án megjelent interjújában Zimbardo világossá tette: más országok, például Lengyelország mellett Magyarországra is mint az erősödő fasiszta és jobboldali mozgalmak földjére tekint. Egyértelműen ezzel a politikai jelenséggel kapcsolta össze a professzor a tendenciát, hogy az emberek egyre inkább hajlamosak föladni egyéni felelősségüket. Mint az ausztrál interjúban fogalmazott: a nemzetek a világban sok helyütt a demokráciából a jobboldali totalitárius rendszerek felé tartanak. E jobbratolódás, a „Lucifer-jelenség” ellenében hangsúlyozta Zimbardo az interjú során is jól ismert szlogenjét: „a világnak hősökre van szüksége”.

Hat iskola több mint hatvan tanulója vett részt aktívan a programban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az interjú egészéből kiviláglik, hogy Philip Zimbardo programja alapvetően politikai folyamatokkal szemben definiált. Innen nézve logikus, hogy Magyarország mellett a már említett Lengyelországban is mozgalmat indított. Olyannyira kiválasztottnak nem kell hát magunkat éreznünk, főleg, ha belegondolunk: tán csupán az egykori börtönkísérlet országnyira kiterjesztett változata folyik nálunk, amelyre kifejezetten alkalmassá a (Zimbardo által tételezett) fasiszta és szélsőjobbos mozgalmaink tesznek minket.

A helyi program tehát 2018 novemberében indult el Fejér és Veszprém megye 6 iskolájában, több mint 60 diákot, tanárokat és önkéntes segítőket, összesen mintegy 100 főt bevonva. A tegnapi zárógálán a részt vevő iskolákból érkezett osztályok közül az előadásokon és a 12 kiscsoportos tréningen túl a 30 napos Hősök Tere-kihívást három iskola összesen 8 osztálya csinálta végig.

Lélekemelő volt látni és hallani e 8 osztály diákjainak beszámolóit, akik pedagógusaikkal 30 napon át törekedtek arra, hogy önmaguk körül, egymás számára érző és figyelmes, segítő, elfogadó, bátor és környezettudatos közeget alakítsanak ki.

A nyílt utcán

A Zimbardo-féle kísérleti szándék a gyermekekig jutva érzékelhetően az évezredes és egyetemes emberi értékek alakját öltötte, és ez így is volt jó. A színlelés csupán egyetlen ponton mutatkozik problémásnak: amikor a program résztvevőinek a nyílt utcán kell eljátszaniuk egy rosszullétet, hogy a társadalom közönyét személyesen tapasztalhassák. Nos, nekünk személyesen Orosz Györgyi mutatta be ezt az érzékenyítő technikát még február 12-én az Országalma mellett, a Pátria előtti vasrácsok egyikének támaszkodva. A várakozásokkal ellentétben azonban az történt, hogy Györgyihez egy percen belül aggódva odasietett egy idős hölgy, sőt a Pátriából is egy ott dolgozó magas, vékony fiatalember. Amikor azonban megtudták, miről van szó, messziről is hallható volt méltatlankodásuk, az idős hölgy szavaival együtt: „aranyoskám, ilyesmivel ne vicceljen többet, nagyon megijesztett”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában