ne pazaroljuk az áramot

2019.04.11. 18:25

Ökotudatosság a konyhában

A lakosság a legnagyobb energiafelhasználó az állítólagos statisztikák szerint. Tehát itthon, otthon kell kezdenünk a szemléletváltást. Ennek jegyében tartott érdekes előadást az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskolában egy öko-szakember.

Zsohár Melinda

Az éves leolvasás közös érdek, hisz a pontos mérés a mindkét fél számára fontos elszámolás alapja

Forrás: shutterstock

A kicsit különös, rejtélyes elnevezésű Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. munkatársa a gyermekeknek is érthető módon beszélt a környezettudatos szemléletről, arról, hogy mi magunk miként tehetünk a Föld védelme érdekében. A világ energiaigénye 1980-2012 között hetven százalékkal nőtt, megállás nélkül kong a vészharang, kérdés, ki hallja meg. A pénztárcánkon is érezhető azonban, hogy hol használjuk és főképpen hol pazaroljuk el az energiát a saját háztartásunkban. A fűtésre 75, a meleg vízre például 11 százaléknyi energiát fordítunk és fizetjük ki az árát, pedig itt sokat lehetne fogni, hangzik a következtetés. Hogyan takarékoskodhatunk a fürdéssel, a világítással, a forró víz előállításával – ilyen és ehhez hasonló konkrét példákkal szolgált az előadó, filmvetítéssel illusztrálva (rossz) szokásainkat. Sokszor parányi, kényelmetlenséget sem okozó, észszerű változtatásokkal már tehetünk az energiapazarlás, s a saját költekezésünk ellen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában