hamarosan zárt térbe kerülnek

2019.04.10. 17:30

Megszűnhet a szomorú „látkép” a csalai lerakó mellett

A hulladéklerakó melletti völgy különösen szemetes látványt nyújt egy-egy nagyobb szélvihar után. A kirándulók és erdőjárók joggal kérdezik: milyen hatással van ez a környező élővilágra? A jó hír az, hogy hamarosan zárt térbe kerülnek a válogatásra váró könnyű hulladékok is.

S. Töttő Rita

A fotó a kerítésről készült: a szélnek ez a 160 centi nem akadály

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A közösségi hálón terjed, terjedt egy fotó a lerakó melletti Pénzverővölgy állapotáról. Meglehetősen sok a hulladék – a lerakón túl, főleg, amikor kifújja a szél a kerítésen. Megkerestük a kép készítőjét, aki így fogalmazott:

– Iszonyatos mennyiségű nejlon és egyéb szemét van ott a bokrok, fák között. Nem kell mondanom, hogy ez mennyiféle állat fészkelő, szaporodó, illetve lakhelye. Jelenleg a csalai hulladéklerakó kerítése kb. 160 centiméter magas. A szemét magassága pedig kb. 9 méter! Mindig fúj a szél, hordja ki szépen folyamatosan.

Vajon milyen hatással van ez a környező növény- és állatvilágra? – kérdeztük Steigerwald Tibortól, a Depónia Kft. ügyvezetőjétől, aki nyomatékosította:

Olvasónk fotóján látható, hogy a lerakó melletti szántóföldre fújta a szemetet a szél
Fotó: Olvasó

– Cégünk alapvető feladata a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás elvégzése a környezet megóvása érdekében. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a környezetet megóvjuk a hulladék ártó hatásától. Amennyiben a Csalai Hulladékkezelő Központ területéről minden igyekezetünk és intézkedésünk ellenére szél általi kihordást észlelünk, igyekszünk azt kézi erővel összeszedni. Így volt ez az elmúlt sajnos nagyon szeles időszakban is – mondta az igazgató. Hozzátette: a már többször tárgyalt, de várhatóan 2020-ban induló KDV projekt keretében olyan hulladékkezelési technológia valósul meg, mely ezt a folyamatot teljesen megszünteti: – A vegyes hulladékot jelenleg is válogatjuk, de az új létesítmény üzembe helyezését követően már esély sem lesz rá, hogy kifújja a szél, ugyanis a kukásautóból a hulladék zárt térbe kerül, s itt ürítik ki. Ezt követően a hasznosítható könnyű részeket válogatjuk ki és szállítjuk el további hasznosításra. Ennek köszönhetően a vegyes hulladékból a papírt és műanyag zacskókat már biztosan nem hordja ki a szél.

A fotó a kerítésről készült: a szélnek ez a 160 centi nem akadály
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A vegyeshulladék-válogatón kívül új szelektív válogató is épül, ami lehetővé teszi, hogy a nagyon könnyű csomagolási hulladékot szintén zárt térben ürítsék ki az autóból, így ezeket sem tudja majd felkapni a szél. Tehát a hamarosan felépülő új létesítmények használatba vételével a hulladék telepen kívülre kerülése nem okozhat gondot. – Addig pedig minden erőnkkel azon leszünk, hogy a kihordást fizikai eszközökkel megakadályozzuk. Megerősítettük a kezelésre váró hulladék takarását, és hulladékfogó háló beszerzését indítottuk el – tette hozzá az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában