Húsvétra készülve

2019.04.20. 07:20

Locsolkodás Tabajdon – csupa játék és incselkedés

Mondanak a húsvéti locsolásra mindent. Hogy idejétmúlt, hogy a lányok unják, idegenkednek tőle, a fiúk kényszernek érzik. Megint másutt sistergő, fiatalsággal és szerelemmel teli népszokásként élik újra és újra.

Zsohár Melinda

Varázslat és pogány öröm, a tavaszi feltámadás rítusa, ha úgy akarjuk, csupa játék és incselkedés. Tabajdon tartják a szokást a szeretetben és hagyományban élő családok, a lányos és fiús házak fiataljai (meg az öregebbjei is állítólag). A tabajdi faluház udvarán álltak meg egy napsütéses órára Darabos Dorka és Török Flóra, s a Cserna-fivérek, Géza és Márk – kifejezetten lapunk kedvéért. Nekünk. Dorka a Csillagszeműek Néptánccsoportban táncol, ezért a viselet rajta, de a kötény családi ereklye, az üknagyanyjáé volt.

Török Flóra, Darabos Dorka, Cserna Géza és Cserna Márk a tabajdi faluháznál – a fiúk locsolnak húsvét hétfőn, a lányok pedig el is várják
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

2019-ben járunk, a faluház, a paraszti élet tárgyai, a kút, a szekér, a szénavágó – mind-mind a múltéi, a húsvéti életérzés azonban nem múlandó. A fiúk ígérték, ők bizony mennek locsolkodni, a lányok pedig ugyancsak várják őket. Az édesanyák, nagymamák sütnek-főznek, az édesapák meg büszkélkednek. Isten áldásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában