Gála, műsor, emlékezés

2019.04.27. 15:59

Lezárult a nyolcvanéves évfordulóra szervezett programsorozat

A Magyar Király szállóban tartott gálaműsorral zárult az a tavaly ősszel indult programsorozat, amellyel alapításának 80. évfordulóját ünnepelte a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Borsányi Bea

Egykori és jelenlegi diákok előadásaiból állt össze az ünnepi műsor Fotó: Pesti Tamás

Az iskola elődjét 1938-ban, Székesfehérvári Magyar Királyi Szent István Középfokú Gazdasági Tanintézet és Mezőgazdasági Szaktanácsadó Állomás néven alapították. Célja az volt, hogy megfelelő szakképzést nyújtsanak a kor agrárnépességének, de egyúttal általános műveltséget is biztosítsanak diákjaiknak. Az intézmény profilja azóta sem változott, ma is mezőgazdasági és élelmiszeripari szakembereket képeznek.

1944-ben végzettek az idei ballagáson

Az iskola 80 éves évfordulója kapcsán szeptembertől kezdve szinte minden hónapra szerveztek valamilyen programot. Ezek közül az egyik legérdekesebb és egyben legizgalmasabb a generációk találkozása volt, ahol az is kiderült, hogy számos olyan diák tanult egykor a Vántus – nyilván tudják, így nevezték az iskolát 1978–1991 között –, illetve a Szent István falai között, akikből később neves, elismert szakemberek, illetve ismert, népszerű művészek vagy médiamunkások lettek.

Egykori és jelenlegi diákok előadásaiból állt össze az ünnepi műsor Fotó: Pesti Tamás

Néhány név a teljesség igénye nélkül: Tornyai Gábor plébános, Sohonyai Edit írónő, Aracsi Norbert rendező, aki Emlékezz rám című filmjével több díjat is kiérdemelt, de Tárnok Ákosról, a Los Andinos együttes alapítójáról se feledkezzünk meg. Ugyancsak az iskola jelenlegi, Ady Endre utcai épületében – ahol abban az időben az Ybl Miklós Reálgimnázium működött – tanult egykor az a négy, ma már kilencvenes éveit taposó úr, akik a május 4-i ballagás – mondjuk így – díszvendégei lesznek. Nekik 1944-ben a katonai behívók miatt nem rendeztek ballagást, csak előrehozott érettségit tettek. Ez a négy öregdiák most a Szent Istvánosokkal együtt ballag majd. Így találkozik múlt és jelen. De vajon milyen jövő vár a Szent Istvánra?

– Mint minden szakközépiskolát és szakmai képzést nyújtó intézményt, nekünk is szembe kell néznünk az évek óta csökkenő tanulói létszámmal. Ezért mi is mindent megteszünk a sikeres beiskolázás érdekében és azért, hogy kihasználjuk az iskola kapacitását. Az általunk oktatott szakmák ma mind hiányszakmák, ezért keresettek is, ami azt jelenti, hogy akik nálunk végeznek, biztosított a jövőjük – mondta el Barna József, az intézmény igazgatója.

A gálaműsoron felléptek az iskola egykori és jelenlegi diákjai, a nézőtéren pedig az iskolai dolgozók és a testvériskolák képviselői mellett helyet foglalt Bogdán Boglárka, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában