Hétköznapi hős

2019.04.07. 07:00

Látássérültként él a vizualitás világában Lengyel Zsófia

Lengyel Zsófia, a látássérült volt válogatott paratriatlonista lány eddig is hétköznapi hős volt, csak díjat nem kapott érte. Egészen mostanáig.

Szanyi-Nagy Judit

Mindig mozgásban, tele tervekkel, célokkal. Ő Lengyel Zsófia látássérült hétköznapi hős

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Dolgozik, órát ad, rendszeresen utazik, kerékpározik, sportol és még a Fehérvár Szépe – Fejér Megyei Hírlap Királynője versenyen is indult. Olyan, mint a többség, csak másképp végzi el teendőit, hobbijait – fogalmazza meg.

Saját csatorna

Lengyel Zsófi neve többeknek ismerős lehet, főleg a már említett tevékenységek kapcsán. A lány jelenleg a székesfehérvári önkormányzat SZÉP programjának (Székesfehérvári Érzékenyítő Program) motorja, amelynek célja, hogy a szervezők – képletesen – hidat építsenek az ép és a fogyatékkal élő emberek között. Ezt a hitvallását kommunikációs szakemberként új platformon is terjeszti: a közelmúltban Youtube-csatornát indított, hogy életének egy szeletét mozgóképen is megmutassa a nagyközönségnek.

– Egyelőre egy támogatók nélküli, kis csatorna az enyém. De nem is a mennyiség a lényeg: a minőségi tartalomra törekszem, arra, hogy a videóimmal segíteni tudjak másoknak. Jelenleg három tematika fut a csatornán. Az egyik „a világlátott vak”, amely azt mutatja meg, volt para­spor­tolóként milyen országokban, kontinenseken jártam, s ott hogyan boldogultam; a másik a „blind kitchen” (vagyis „vakkonyha”), amely a konyhai tevékenykedéseimet örökíti meg; illetve a „vendég” tematika, amely során különleges emberek életét mutatom meg másoknak. Ez utóbbinál első vendégem Karvai Sanyi vak motoros volt – mesél projektjéről Zsófi.

Hozzáteszi: számára a videózás nem egy könnyű műfaj, hiszen a vizualitás világában látássérültként nem egyszerű boldogulni. Sokáig a szakmában jártas embereket, operatőröket is keresett, azonban végül ketten maradtak a barátjával mint készítők. Csatornája elindításához Magyarósi Csaba videoblogger, szerkesztő adta meg a löketet, aki fél évvel ezelőtt még Székesfehérvárra is ellátogatott azért, hogy Zsófival videóanyagot készítsen.

Mindig mozgásban, tele tervekkel, célokkal. Ő Lengyel Zsófia látássérült hétköznapi hős
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A lány ugyanis elnyerte a WeLoveCycling Magyarország Aranyvilla díját. Az elismerés azoknak szól, akik emberfeletti teljesítményt nyújtanak, vagy egy kerékpáros sportág alakulásában meghatározó szerepet töltenek be.

Egy hétköznapi hős

S ha már elismerések, Zsófi polcára legutóbb a Hétköznapi hősök díj került a többi elismerés mellé: a lány a Mozdulj! Közhasznú Egyesület közönségszavazásán diadalmaskodott.

– Egyszer csak magamat „láttam” viszont a Facebookon, innen tudtam meg, hogy jelöltek a díjra – idézi fel Zsófi. – Végül hatan maradtunk jelöltként. Azt máig nem tudom, ki indított a szavazáson; a szervezőktől csak annyit tudtam meg, hogy egy úr volt az – mosolyog, majd gyorsan hozzáfűzi: „nem lehetek elég hálás azért, amit az emberektől (pozitív visszacsatolásként) kapok.” Éppen ezért igyekszik tovább folytatni az életét és hivatását úgy, ahogyan azt eddig is tette: lelkesen, lelkiismeretesen, másokon segítve. Immár hivatalosan is hétköznapi hősként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában