A zötyögős útszakaszt májusban kijavítják

2019.04.26. 18:00

Községi bejárást tartottak a dimbes-dombos Száron

Rövidesen kijavítják a szári főutca leginkább elhasználódott útburkolati szakaszait. A későbbi tervekről is beszélt az új polgármester és a szakember a tavaszi bejáráson.

Zsohár Melinda

Németh Norbert polgármester (jobbra) a lakosság kéréseit is tolmácsolta Molnár Istvánnak

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A községet átszelő Rákóczi utcát hivatalosan a Felcsút–Szár 1-es úttal való összekötő vonalaként tartja számon a keze­lő, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Németh Norbert szári polgármester és az útkezelő Fejér megyei igazgatóságának vezetője, Molnár István tartottak bejárást az említett szakaszon, megbeszélni a közeli és a hosszú távú terveket. A lakosság régi igénye az útnak a leginkább igénybe vett 1,5 kilométernyi szakaszának kijavítása, sokan használják a mindennapokon mind a Tatabánya, mind a Bicske–Budapest irányba utazók, s a helyben közlekedők.

A részben bel-, részben külterületi út régi, makadámburkolatú, mondta el Molnár István, s bár folyamatosan végeztek rajta javításokat és kátyúzták, a teljes felújítása lenne időszerű. Az útépítés drága „műfaj”, a csupán 1,5 kilométeres szakasz újraépítése mintegy 200 millió forint költséggel járna, egyelőre a javítás jöhet szóba. Egymillió forint ráfordítással kijavítanák a megjelölt részleteket a zúzottkő-bitumen alapú úton, s felfrissítenék a burkolati jeleket is. Az út állami tulajdonban áll, az úttesttől meghatározott távolságban az útpadka nyesése, a fűkaszálás, s a vízelvezetésre szolgáló árok karbantartása szintén a közútkezelő társaság feladata. A laikus ember számára alig ismert az útépítések szabály- és műszaki követelmény­rendszere – derült ki a bejáráson. Németh Norbert polgármester a lakossági felvetések nyomán elsorolta a további kéréseket, szó esett egy-két helyütt zebra elhelyezéséről is.

Németh Norbert polgármester (jobbra) a lakosság kéréseit is tolmácsolta Molnár Istvánnak
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A járdakapcsolódások, az átkelők kivilágítása újabb engedélyekkel és költségekkel járna, s időben is hosszabb átfutást igényel, mondta el Molnár István.

A közútkezelő hierarchikusan, előzetes tervek alapján dolgozik, Száron a főutcai megjelölt azonnali javítások májusban megtörténnek, a későbbieket pedig rövidesen megtervezik. A kanyargós szakaszokon és a forgalmas útkereszteződésekben sebességcsökkentést érdemes alkalmazni, mert az bizonyos, hogy a kényes pontokon a 30 kilométeres sebességkorlátozás teljes biztonságot jelent. Természetesen, ha betartják a kanyarokban, bukkanókban a szabályt a szép fekvésű, kicsit dimbes-dombos községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában