stabil vállalat, és az is akar maradni

2019.04.17. 14:00

Elbocsátások a Hydrónál – A globális gazdasági lassulás miatt költségoptimalizálás kell

Szerkesztőségünk levelesládájába becsusszant a napokban egy levél: állítólag (!) 52 embertől akar megválni a Hydro Extrusion Hungary Kft. A cég szerint csak a töredékéről van szó.

Majer Tamás

Az természetesen nagyon szomorú, hogy meg kell válnunk néhány értékes munkatárstól – mondta Győrffy Viktória HR-es

Fotó: Archív

Beszéltünk egy neve elhallgatását kérő volt alkalmazottal. Elmondása szerint 8 évet dolgozott le a cégnél, minőségügyi technikus volt. Egy múlt heti napon, a nap utolsó előtti munkaórájában közölték vele a hírt, elbocsátják. Kéthavi bért kap végkielégítés gyanánt. Mint mondta, három gyermeket nevel egyedül, jelzáloghitele van. Nos, telefonbeszélgetésünk idején is állásinterjú végett vonatozott.

Állítása szerint azzal az indokkal mondtak föl neki, mert megszűnik a munkaköre, ő azonban úgy tudja, más elnevezés alatt valaki más folytatni fogja korábbi tevékenységét. Ő is 52 ember folyamatban lévő elbocsátásáról tud.

Érthető, ha valaki ilyen helyzetben nem vállalja a nevét, de felmerülhet az olvasóban, hogy a nyilatkozó fiktív. Magunkkal kompromisszumot kötve írtuk le a fentieket, szerkesztőségünk ismeri az illető nevét.

Az természetesen nagyon szomorú, hogy meg kell válnunk néhány értékes munkatárstól – mondta Győrffy Viktória HR-es
Fotó: Archív

Győrffy Viktória, a cég HR-igazgatója kedd délután fogadott minket. Azt mondta, nem zajlik náluk csoportos létszámleépítés, az 52 nem korrekt szám, annak csak a töredékéről van szó, többszöri kérdésünkre sem mondta el, hogy mi a pontos szám. Eszerint 52-nél kevesebb. Kijelentette, hogy jelenleg is egy folyamat közepén tartanak.

Mi ez a folyamat? A szakember kifejtette, a Hydro a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, stabil vállalat, és az is akar maradni, de: globális gazdasági lassulás zajlik. A csökkenő kínai és európai autóeladás-számok értelemszerűen hatnak az autópiaci beszállító Hydróra, sőt a brexit is bizonytalan üzleti környezetet teremt. A folyamat, amelyről beszélt, tehát nem elbocsátási hullám, hanem költségoptimalizálás. Ennek része sok minden, például a csomagolási anyagok és a védőfelszerelések beszerzési árának racionalizálása, de éppen a bérköltségek csökkentése is.

– Az természetesen nagyon szomorú, hogy meg kell válnunk néhány értékes munkatárstól, akik hozzájárultak az elmúlt évek sikereihez – fogalmazott.

A HR-vezető szerint azonban más fehérvári multik is kénytelenek hasonló lépéseket tenni. Felvetésünkre, hogy munkaerőpiaci fordulatnál tartunk, igenlő választ adott.

Az utóbbi években mást sem lehetett hallani, mint hogy munkaerőhiány van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában