locsolkodás, tojáskeresés

2019.04.23. 07:00

Húsvéti vigadalom Fejér megyében

Nyuszifutás, tojásfestés és -keresés, húsvéti horgászverseny is színesítette fiatalok és bölcsek ünnepét a megye számos pontján. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk közülük.

V. Varga József, Sági Zoltán, Palocsai Jenő, Szanyi-Nagy Judit, B. Kiss László

Úrhida első tojásfáját 392 szépséges tojás díszíti. Óvodások, iskolások, pedagógusok, szülők és nagyszülők gyűjtötték a színes-hímes tojásokat, és díszítették a fát a Templom utcában Fotó: Müller Szandra

Bál és tábortűz, medvehagyma és tojáságyú

Nádasdladányban háromnapos vigadalommal ünnepelték a húsvétot. Egyebek mellett a piros tojás legendájára is fény derült. Nagyszombaton tartották a Sün Balázs Óvoda és Mini Bölcsőde jótékonysági bálját a régi varrodánál, a talpalávalót Hutvágner Péter húzta. Az est bevételét az aprónép komplex fejlesztéséhez kellő Mozgáskotta program eszközeinek megvásárlására fordítják. Húsvétvasárnap délutánján a ladányiak szalonnasütéssel, tábortűzzel és közös énekléssel múlatták az időt a sportpályánál, és benépesült a játszótér is.

A húsvéthétfői kavalkádot a környezetvédelmi egyesület, az önkormányzat és a karitász csoport derűs családi nappal kötötte össze a közösségi háznál. A kézműves kuckóban kicsik és nagyok egyaránt a húsvétra és a tavaszra fókuszáltak, asztaldíszek, ajtókopogtatók, virágdobozok készültek, s népszerűnek bizonyult a lurkók körében az óriáskifestő, az arcfestés és a csillámtetoválás. Terülj, terülj asztalkám medvehagymás ételekkel! – a gasztronómiai óra választ adott arra, hogy mit is lehet készíteni medvehagymából, medvehagymával. Az ételkóstolón húsvéti kalácsot kínáltak, és saját receptek is terítékre kerültek. Hova tűntek a húsvéti tojások? címmel a Hahota Színház zenés mesejátéka a piros tojás legendájának nyomába eredt, de jól sikerült az aszfaltrajzverseny, mint ahogy a mobil játszóház, a játszópark, a körhinta és a tojáságyú is a gyerekek kedvét szolgálta.

Nagy szorgalommal kapkodták a gyerekek a kiszórt ötezer színes, műanyag tojást
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Magyar-görög húsvét

A Magyarok–Görögök Baráti Társasága virágvasárnapi, egyúttal locsolóbált tartott április 21-én 17 órától a beloianniszi művelődési házban. Mint Papp-Lukács Jolántól, a társaság elnökétől megtudtuk, Beloianniszban úgy működik, ahogy a világban is kellene működnie: a település görög és magyar közössége kölcsönösen megüli egymás ünnepeit, így a húsvétból is kettő jut nekik, hiszen a görög ortodox ünnepkörben egy héttel később emlékeznek meg Krisztus feltámadásáról.

A virágvasárnapi és locsolóbál elején tojásfestő és locsolóvers-szavaló versenyt tartottak – főleg az utóbbi sok vidám percet szerzett a résztvevőknek. Az est során egy produkcióval a Triantafylla néptáncegyüttes is fellépett, akik a baráti társaság rendezvényeinek rendszeres résztvevői, sőt: az autentikus néptáncon túl az igazi görög sütemények, piták készítésében is profik. Húsvéti fabrikáló a könyvtárban Anna és Zsuzsi ikrek, hatévesek, budapestiek, a nagymamánál ünnepelnek Polgárdin, szeptembertől már iskolások lesznek, és tojást festenek. A fruskák magyar hangja anyukájuk, mert a lányok annyira belemerülnek a festésbe, hogy csak a nevüket tudom kihúzni belőlük. A városi könyvtár Fabrikáló kézműves foglalkozásán, szombaton tojást festettek a gyerekek. Kleer Ivett könyvtáros hurkapálcán szárítja a kifújt, színesre festett tojásokat, ezekre kerül majd a minta, a figura. Újabb vendégek érkeznek a szülőkkel, lassan már kicsi lesz a foglalkoztató sarok. Krisztián Nóra könyvtárigazgató kifestőt másol az aprónépnek, a lurkók meg a változatosság kedvéért „macskalandba” bonyolódnak. A Könyvtári Cica névre hallgató fekete jószág mindenki kedvence. Minden reggel jön néhány finom falatért, és persze a szellem táplálékáért…

Levente tojáságyúval lőtte a várat Nádasdladányban
Fotó: Siki Szabolcs

Kürtszóra indult a menet

Tizenkilencedik alkalommal tartotta meg a nagy tojásvadászatát a Keresztény Közösség Egyesület Székesfehérváron. A lelkes fiatalok tették tartalmassá emberek ezreinek délutánját szombaton. Vallásos, jóra buzdító dalokkal és sok táncoló gyermekkel telt meg a Zichy liget a nagy tojásvadászat napján. A hamarosan vallásként is elfogadott egyesület fiatalokból álló csapat, korcsoportonként engedték be a gyerekeket, hogy azok önfeledten tudjanak hódolni a gyűjtögető szenvedélyüknek. A 650 regisztrált gyermek és hozzátartozóik türelmetlenül várták, hogy Demény Géza pásztor megadja a jelet a vadászat kezdetén.

– A színes műanyag tojásokat cukorral, illetve tejkaramellával töltöttük, amit minden gyermek nagyon szeret – mondta Simonné Veres Noémi, az egyesület gyermekprogramokért felelős vezetője.

A tojásvadászat utáni tombolasorsolás mellett nagyon népszerű volt még a tejszínhabos tizenegyes-rúgó vagy a talicskatologató verseny.

A nyuszifutást megelőzően alaposan bemelegítettek a mezőny tagjai
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Tojás helyett kupaeső

A horgászok tizenkettedjére is megküzdöttek Dégen a Húsvét Kupáért: ezúttal tizenöten versengtek a tavon húsvétvasárnap, öt órán át. A négy szektor legjobbjai kupával térhettek haza: ők Magócs Máté (39,7 kg), Bacsi György (24 kg), Dominkó Gábor (19,4 kg) és Zsigmond Mihály (7,7 kg) voltak. A legtöbb halat (36 darab) Dániel Imre fogta. A verseny érdekessége, hogy az Enyingen tanuló, ötödik osztályos Magócs Máté simán verte a felnőtt mezőnyt (gyermek kategória nem volt), s ő fogta a legnagyobb halat is (8,1 kg).

Úrhida első tojásfáját 392 szépséges tojás díszíti. Óvodások, iskolások, pedagógusok, szülők és nagyszülők gyűjtötték a színes-hímes tojásokat, és díszítették a fát a Templom utcában
Fotó: Müller Szandra

Nyuszicipőt húztak hétfőn az iszkai gyerekek

Megdolgoztatták a gyerekeket húsvéthétfőn az iszkaszentgyörgyi természetvédő egyesület önkéntesei. A nyuszifutásnak már hosszú évekre visszanyúló hagyománya van a településen. Az idei abban különbözött a korábbiaktól, hogy a rajt és a cél is a kastélyiskola udvarán volt. A vállalkozó szelleműek három táv között választhattak: az épületet megkerülő kis és a nagy iskolakör mellett a harmadik táv már inkább a nagyobbaknak, illetve a felnőtteknek szólt. Mielőtt azonban elrajtolt volna a mezőny, alaposan bemelegítettek a résztvevők.

A futást a sportpályán rendezett akadályverseny követte. Ennek a célközönsége kifejezetten a kicsik voltak, de több anyuka is egészen ügyesen végigcsinálta – más feladatok mellett – az ugróiskolát meg az indiánszökdelést.

Húsvéthétfőn, ugyebár, kihagyhatatlan a locsolás. Így annak érdekében, hogy egyetlen kislány se „hervadjon el”, s egyetlen fiúcska se maradjon piros tojás nélkül, a gyerekek két sorban felsorakoztak, s a fiúk meglocsolták a lányokat. Természetesen a vers se maradhatott el.

A lovasberényi nagyszülőknél Balázs megöntözte Kata húgát
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezután következett a legizgalmasabb, legnépszerűbb feladat. A három halom szénába rejtett apró édességeket külön csapatban keresték a lányok és a fiúk, valamint végül a szülők.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen poros a szalma” – jegyezte meg egy anyuka. Más azt észrevételezte, hogy mennyivel kitartóbbnak bizonyultak a szoknyát viselő apróságok a nadrágosoknál. A fiúk ugyanis rég felhagytak már a kereséssel, amikor a lányok még kitartóan túrták a szalmát.

Végezetül a három, ínycsiklandozó répatorta felvágása következett annak alkalmából, hogy idén 15 éves a nyuszifutást szervező Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában