A család segítsége nélkülözhetetlen

2019.04.04. 20:00

Hogy befogadják, a szívét is bele kellett adnia Gömbösné Rostaházi Juditnak

Gömbösné Rostaházi Judit tűzoltó és polgárőr elnök, alpolgármester, a település kulturális életének motorja. Vele beszélgettünk.

B. Kiss László

Gömbösné Rostaházi Judit: régi álom valósult meg a szertár felújításával

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Úgy tudom, hogy ön nem tősgyökeres isztiméri. Mikor és miként került a család a község Guttamási településrészébe?

– 20 évvel ezelőtt lettünk isztimér-guttamási lakosok szüleimmel, húgaimmal. A fehérvárcsurgói-tó felé autózva rendszeresen a jelenlegi házunk előtt haladtunk el, s gyönyörködtünk Guttamásiban.

Könnyen, gyorsan ment a beilleszkedés?

– A kultúráért és a közért tenni akarást valószínűleg édesapámtól, Rostaházi Tamástól örököltem, hiszen már ő is fontosnak tartotta Guttamásit. Az ő nevéhez fűződik a település 800 éves múltja örvén tartott megemlékezés és az itteni Kossuth-dombormű is.

Azt gondolom, ha nyitottak vagyunk, és teszünk azért, hogy befogadjanak és megismerjenek, akkor nem lehet probléma a beilleszkedéssel. Ehhez persze a szívünket is bele kell adni.

Ön az Isztimér Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke, továbbá alpolgármester és szervezője a falu kulturális életének…

– 2006-tól vagyok önkormányzati képviselő, majd 2012-től dolgozom mint programszervező, a civil kapcsolatokért és a település kulturális életéért felelős könyvtáros. 2014-től vagyok alpolgármester, amelyért tiszteletdíjat kapok, de azt a rendezvényekre, a csoportoknak szoktam felajánlani. Munkám során kerültem kapcsolatba az Isztimér Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesülettel. Először még munkának tekintettem az itteni tevékenységet, ma már azonban a szívem csücske, életem része az egyesület. Nagyon jó a kapcsolatom a Nyugdíjas klubbal, az Edelweiss Kórussal, az Isztiméri Burok az Ifjúságért Egyesülettel, az egyházakkal – katolikus egyházközségi képviselő is vagyok –, és nem utolsósorban a Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját is segítem.

Isztimér alig ezer lakosú bakonyi kis település, ahol a Felvidékről kiebrudalt magyarok települtek a kitelepített svábok helyére a második világháború után. Az iskolát hosszú évekkel ezelőtt bezárták. Jelent-e speciális feladatot mindezen adottság?

– Az iskola megszűnésével a kulturális élet nem szűnt meg Isztiméren, az iskolás gyermekeink mindig szerepelnek a településünkön tartott rendezvényeken. Igen, sokkal egyszerűbb lenne a munkám, ha helyben lenne az iskola, de elvem, hogy mindent meg lehet oldani, mindenre van megoldás. A Kincsesbányai Kazinczy Ferenc Tagiskola vezetésével, tanáraival és az Isztiméri Hétpettyes Óvodával is jó a munkakapcsolatom. Számíthatok rájuk és számíthatnak rám is.

Női önkéntes tűzoltót többet is ismerek, de olyanról még nem hallottam, hogy a tűzoltók és polgárőrök közös egyesületének elnöke hölgy lett volna. Minek köszönheti a megtisztelő megbízatást?

– Segítettem nekik, pályázatokat írtam. Ők pedig bizalmat szavaztak nekem és lehetőséget adtak arra, hogy első számú vezetőként végezzem a munkámat.

A gyakorlatokon vagy a járőrözésekben is részt vesz?

– Bár elvégeztem én is a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot, nőként a tűzhöz közel nem mehetek, de háttérben állva is tudnom kell, mi hogy működik. Polgárőrként pedig részt veszek a településünk védelmében.

Gömbösné Rostaházi Judit: régi álom valósult meg a szertár felújításával
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A tűzoltószertárat a közelmúltban újították föl. De milyen régi múltra tekinthet vissza az önkéntes tűzoltóság Isztiméren?

– Az egyesületünk 138 éves múltra tekint vissza, és mindig is jelen volt a település életében. Azon dolgozunk erősen a vezetőséggel és a tagokkal, hogy ez továbbra is így maradjon. Egy régi álom valósult meg a szertár felújításával. Egy hosszú időszak munkája érett be, amiért csak köszönettel tartozom az elődeinknek, támogatóinknak és a segítőknek.

Milyen évet zártak tavaly? Milyen terveik, feladataik vannak az idei esztendőre?

– Egyesületünk taglétszáma 22 fő. Az elmúlt évek munkájának eredménye, hogy a napokban I. kategóriás együttműködési megállapodást írhattam alá a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal, melynek feltételeit természetesen meg kellett teremtenünk. Van tűzoltóautónk, megfelelő felszerelésünk és lelkes vizsgázott önkéntes tűzoltóink.

Fontos feladatomnak tekintem, hogy a már elkezdett tűzvédelmi, rendvédelmi és katasztrófavédelmi szakkör foglalkozásait továbbra is folytassuk a kincsesi általános iskolában, hiszen szeretnénk az utánpótlást kinevelni. Görgey Lövészversenyre és katasztrófavédelmi versenyre készítjük fel a gyermekeket. Továbbá készülünk a nyári nemzetiségi tábor tematikus napjára. Hamarosan közlekedésbiztonsági rendezvénysorozatot tartunk. Részt veszünk településünk rendezvényein, így legutóbb a TeSzedd szemétszedési akciónak is részesei voltunk. Ápoljuk a krauchenwies-i tűzoltókkal a testvértelepülési kapcsolatot, és közös gyakorlatra készülünk.

Hárman vannak testvérek. A húgai is ennyire agilisek ?

– Igen, de természetesen a saját területükön, hisz mindketten tanárok. A háttérben mindig ott vannak nekem, számíthatok rájuk és a véleményükre. Nélkülük és a férjem támogató hozzáállása, segítsége nélkül nem tehetném meg mindazt, amit most megteszek.

Ennyi megbízatás mellett feltehetően alig van szabadideje. Mégis, azt a keveset mivel tölti?

– Azt a kevés szabadidőt próbálom a családommal eltölteni. Három keresztfiam és unokahúgom bőven ellátnak tennivalóval, amit persze egy cseppet se bánok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában