huszonkettedik alkalommal

2019.04.09. 07:02

Háromszáznál több szűrést végeztek az ercsi egészségnapon

Újabb tavaszi egészségnapra invitálta a helyieket az Ercsi Egészséges Életmód Egyesület a művelődési házba.

Bokros Judit, FMH

A szűrések mellett egyéb program, így például újraélesztési bemutató is volt Fotó: az egyesület

Az ercsieknek a múlt hét végén huszonkettedik alkalommal volt lehetőségük részt venni egészségnapon, amelyet az egyesület most az Egészségfejlesztési Irodával közösen rendezett. Az életmód-egyesület kiemelt célja a szűrővizsgálatok minél szélesebb körű elfogadtatása, s annak elérése, hogy az emberek jobban figyeljenek önmagukra. A rendezvények komoly szervezőmunkát igényelnek, hiszen nem könnyű az embereket rávenni arra, hogy elmenjenek egy-egy szűrésre.

A szűrések mellett egyéb program, így például újraélesztési bemutató is volt
Fotó: az egyesület

Az egyesület többéves kitartó munkájának köszönhetően azonban már kialakult egy állandó, elég nagy létszámú törzsgárda, amelynek tagjai évente rendszeresen részt vesznek az egészségügyi szűréseken. Ám újak is vannak, s igazán öröm, hogy a fiatalok is egyre nagyobb számban jelentkeznek. Az egyesület elnöke, Kaposi Józsefné Ila összesítése alapján több mint 300 szűrést – köztük koleszterin- vagy vércukorszint-mérést – végeztek el az egészségnapon. A férfiak körében egyre inkább elfogadott a PSA (prosztata specifikus antigén) teszt jelentősége, mivel évente emelkedik a szűrésben részt vevők száma. Az elvégzett 43 teszt alapján két személynél találtak eltérést, számukra javasolták a szakorvos felkeresését.

A vérnyomásmérésnél több, a normálnál magasabb értéket észleltek, ezekben az esetekben javasolták a háziorvos felkeresését – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában