"Önjáró" fiatalok Fehérváron

2019.04.01. 14:00

Elképzelhetetlen károkat okoz: célkeresztben a kábítószerek dílerei

A bio jelen van a fehérvári utcákon, szórakozóhelyeken, a terjesztők azonban már kevésbé. Hogy mi ez a „cucc”, mit tehetnek a szülők és mit tesz a rendőrség, arról a fehérvári rendőrök mesélnek.

S. Töttő Rita

Fotó: Pixabay.com

Amikor a fehérvári fiatalok helyzetéről beszélünk, óhatatlanul képbe kerül a drog. Ezt az önkormányzat által támogatott társadalmi kérdéseket feszegető szociológiai kutatás sem kerülhette ki 2016-ban, amikor a fiatalok körében jelen lévő káros szenvedélyek közt mérték a kábítószerfogyasztás arányát is. Szerencsére az kiderült, hogy a legkevésbé alkalmazott káros szenvedélyek közé tartozik a drog, ám főként a középiskolások és felsőoktatásban tanulók körében népszerű – a fiatal felnőttek között már elenyésző mértékben. De ki gondolta volna azt, hogy az e kutatást követő három évben felbukkan egy látható rétegnyi olyan fehérvári fiatal, akik zombimódba kapcsolva „élvezik” majd egy nagyon olcsó, ámde nagyon veszélyes drogtípus mellékhatásait? A közösségi médiából már mindenki értesülhetett róla: az úgynevezett „bio” jelen van, és szedi áldozatait. A szülők, pedagógusok – felnőttek – pedig gyakran azt sem tudják, eszik vagy isszák ezt a kábítószert, ami elveszi a gyerekek eszét. Nem véletlen, hogy három fehérvári szórakozóhely is úgy érezte az elmúlt időszakban, lépnie kell – ezért is alapították meg a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületét, amelyhez reményeik szerint minden városi érintett csatlakozik, hogy segítsenek a kábítószer terjedésének megállításában. Hogy milyen mértékű az új szer terjedése, kik fogyasztják előszeretettel, és mit tud tenni a rendőrség – arról Kovács Zsolt rendőr ezredest, rendőrségi főtanácsost, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetőjét, valamint kollégáit, Szemán Szilárd rend­őr alezredest, a Vizsgálati Osztály osztályvezetőjét és Magyaródi Zoltán rendőr századost, a Felderítő Alosztály alosztályvezetőjét kérdeztük.

A laikus szemlélő csak annyit lát, hogy az elmúlt években bejöttek olyan drogok, amelyek ijesztő hatással vannak a fogyasztókra. Nyilván ez nem Fehérvár-specifikus kérdés, mégis a dizájnerdrogok, a bio jelenléte megkerülhetetlen ma már a városban.

– Az, hogy a kábítószer jelen van, régóta tudott. Erről tudnia kell a rendőrségnek és a szülőknek is. Arról nem beszélve, hogy rengeteg helyen jelzik is ezt a lakossági fórumoktól kezdve az iskolákon át a szórakozóhelyekig. A kábítószer terjesztése azonban nemcsak a nagyvárosokban, de a kisebb településeken is ott van. Sokszor kapunk is bejelentést, hogy látják a fiatalokat, mondjuk a focipálya mellett, akik feltehetően drogot árulnak. Ebben az esetben mi elindítjuk az eljárást, ez nem titok, ahogy az sem, hogy a rendőrség célja nem a fogyasztók, hanem a terjesztők lefülelése. S ha nincs fogyasztó, nincs terjesztő sem, ezért is tartjuk fontosnak a szórakozóhelyek kezdeményezését, hiszen ahol nem számíthatnak vásárlóra a terjesztők, oda nem lesz értelme menniük. Szülőként és rendőrként is azt gondolom ezért, hogy a szórakozóhelyek kezdeményezése mellé kell állnunk. Már csak azért is, mert a fiatalok rájuk, a szórakozóhelyekre és a fellépőkre inkább hallgatnak, mint ránk, noha mi is megtesszük, amit lehet: előadásokat tartunk, fórumokon veszünk részt – szögezte le Kovács Zsolt.

Fotó: Pixabay.com

A legnagyobb probléma az új drogok területén az, hogy mire kiderül egy kábítószer jelenléte, s mire felkerül a kábítószerek listájára, addigra már megváltoztatnak benne egy összetevőt, és máris új anyagként kerül forgalomba. Vagyis máris nem minősül drognak…

– Ami nagy baj velük, hogy nem tudni, mi van bennük. Olyan adalékanyagok kerülhetnek bele, amelyek károsak lehetnek a szervezetre – emeli ki a kapitány, aki szerint nagyon nehéz manapság a terjesztőket beazonosítani, megtalálni, hiszen a mai kommunikációs csatornáknak köszönhetően nem szükséges a személyes jelenlét.

Kovács Zsolt rendőrkapitány: fontos lépés a szórakozóhelyek összefogása. Ha nincs fogyasztó, nincs terjesztő sem
Fotó: archív

A szülők hogyan reagálnak, amikor kiderül, hogy a gyerek drogozik?

– Sokan bejönnek tanácstalanul, s megkérdezik, mit tegyenek. Nyilván nem az az elsődleges céljuk, hogy eljárás alá vonják a gyereküket, de van úgy, hogy eljön az a pont, amikor már úgy érzik, nem tudnak mit tenni. Amikor a gyerek már agresszív, tör-zúz otthon, nem tudja kontrollálni a tetteit, amikor nincs anyag, fenyegetőzik és pénzt követel… – fogalmaz Szemán Szilárd, a Vizsgálati Osztály vezetője, aki rendszeresen találkozik a kétségbeesett szülők kérdéseivel. Ilyenkor azt tudják elmondani nekik, hogy a rendőrség mit tud tenni. Ha eljárás alá vonják a fogyasztót, a vége az úgynevezett „elterelés” lehet. A rendőrség azonban, ahogy említettük, inkább a terjesztőkre koncentrál. 2018-ban 12 olyan eljárást fejeztek be, amelyben kábítószer-­kereskedőt vontak eljárás alá, 2017-ben 6-ot, 2016-ban pedig 5-öt. A terjesztők kiszűrésében továbbra is nagy segítség a lakossági bejelentés – erősíti meg a rend­őrkapitány: – A lakossági bejelentéseket minden esetben megvizsgáljuk, de sokszor ezek a bejelentések névtelenül jönnek. Ezeket sem hagyjuk figyelmen kívül, hanem információt gyűjtünk, melynek során ellenőrizzük, hogy az információ helytálló-e. Ebben viszont nagy segítség lenne, ha a bejelentővel tudnánk beszélni, mert sok olyan információ birtokában lehet, amit a bejelentésben nem írt le, de nekünk nagyon sokat segítene.

– A leggyakoribb a „bio” – fogalmaz a Vizsgálati Osztály vezetője. Magyaródi Zoltán, a Felderítő Alosztály vezetője ezt részletezi, s kiderül, hogy a „bio” – amit nevezhetünk herbálnak, szintetikus marihuánának vagy éppen kristálynak – mennyire nem is természetes: – A bio olyan szintetikus anyag, amelyet valamilyen legálisan kapható gyógynövénnyel vagy dohánnyal itatnak át, és ezt szívják el. Azért veszélyes, mert senki nem tudja, milyen vegyszerekkel szennyezett anyagokról van szó. Ezeknek a mellékhatása egyébként az, amit fényképeken, felvételeken is gyakran látni manapság, amikor öntudatlanul, mereven áll vagy ül valaki az utcán. Nagyon olcsó, ám ez nem jelenti azt, hogy csak a kispénzűek fogyasztják. A jómódú és értelmiségi családok gyermekei körében is népszerű és gyakori.

A bio elképzelhetetlen károkat tud okozni a tudatban, a fogyasztó állapota rohamosan romlik, zavarodott lesz, rémálmai vannak, időlegesen lebénulhat, s akár időleges szívmegállással is járhat. Sajnos vannak esetek, amikor a túladagolás végzetes, és a szív nem indul újra… Persze a marihuána szintén porondon van, árkategóriában és népszerűségben ez a következő. A legdrágább pedig a kokain, amely lehet bármilyen tisztaságú anyag, éppen ára miatt nem gyakori. De jelen van, Székesfehérváron is. Ahogy valószínűleg a randidrogok is, mint a gina vagy GHB – ám erről inkább a közösségi felületeken érkeznek időnként történetek, a rendőrséghez ritkábban jutnak el. Italba keverik, észrevétlenül. Nőkébe, férfiakéba egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában