Egyedülálló a kor templomának rekonstrukciója

2019.04.05. 15:30

Árpád-kori faluskanzen juhokkal, mesterekkel Dinnyésen

Egy komplett Árpád- kori falut alkotott a Dinnyési Várpark házigazdája a vármakettek mellé, melynek ünnepélyes átadójára csütörtökön került sor.

S. Töttő Rita

A faluban mesteremberek is helyet kaptak, akik várják a látogatókat, ahogy a háziállatok is

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Árpád-kori falu skanzenjét álmodta meg a Dinnyési Várparkban annak házigazdája, Alexi Zoltán. 2012-ben azonban, amikor a várpark terveivel érkezett a gárdonyi polgármesteri hivatalba, még nem volt annyira egyértelmű, hogy itt valóban megvalósulnak a budai férfi álmai – mondta a skanzen ünnepélyes megnyitóján Tóth István, Gárdony polgármestere, aki Tessely Zoltán és L. Simon László országgyűlési képviselők, valamint Spányi Antal megyés püspök társaságában adta át a közönségnek az új parkrészt.

– De végigjárta az utat, s az elszántság, a tudás, az akarat mind előrevitte Alexi Zoltánt, akiben a történelem iránti szeretet jó menedzseri munkával párosult. Évről évre elkápráztatott a terület fejlődése, sőt, mára vannak hétvégék, amikor leáll a forgalom, annyian jönnek ide. Mi, gárdonyi polgárok büszkék vagyunk rá, és reméljük, ez a kitartás, elszántság a jövőben is folytatódik – tette hozzá a polgármester.

A faluban mesteremberek is helyet kaptak, akik várják a látogatókat, ahogy a háziállatok is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A komplett, élő falu lehetne a Székesfehérvár területén valaha volt több mint ötven apró falu egyike is, ugyanis épp ennyit azonosítottak a régészek a város közigazgatási területén – mesélte az ünnepélyes átadón Alexi Zoltán a közönségnek. – Ezekben az aprófalvakban két-háromszáz ember élt, alkotott és dolgozott. Veremházakban, műhelyekben, közösségi épületekben, templomokban töltötték a mindennapjaikat, s állatok vették körül őket – tette hozzá. A templomot kiemelte az ötletgazda mint a világon egyedülállóan újraálmodott építményt. Ezenkívül ugyanis nem építettek Árpád-kori fatemplom-rekonstrukciót sehol. A várpark azonban még mindig nincs teljesen készen, árulta el a házigazda: még az idei évben elkészül egy Árpád-kori szekérvár, a fehérvári feketehegyi palánkvár megépítése pedig jövőre kezdődik.

– Ekkor ismét elfogy a területem, de addigra, azt hiszem, teljes lesz az objektum, melynek megyei értéktárba való felvétele megtörtént, a cél pedig a nemzeti értéktárba való bekerülés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában