Légy a kukák királya!

2019.04.05. 08:00

A Magyar Közút 1,5 milliárd forintot költ hulladékkezelésre

Aki autóval, busszal járja a vidéket, az utak mentén nemcsak fasorokkal, pihenőhelyekkel, benzinkutakkal, de hulladékkupacokkal és szeméthegyekkel is gyakran találkozhat.

Majer Tamás

Lesz-e végre változás?

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem akar kimaradni az országban végre beindulni látszó szemétszedő mozgalmakból. Ebben az évben másfél milliárd forintot szánnak hulladék­kezelésre. Ez duplája a tavalyi keretösszegüknek. A pénzből megnövelik az utak menti hulladékgyűjtőik kapacitását. Tiltó táblákat helyeznek ki az autóval járó szemetelők által kedvelt illegális szemétlerakókhoz, sőt ami azért még jobb megoldásnak tűnik: kamerákat is felszerelnek az autós pihenőhelyeknél, hadd látszódjanak a sunyi szemetelők! A forrásból jut még új mobil konténerekre és speciális tárolóedényekre is. Utóbbiak kifejezetten a veszélyes hulladékok lerakására szolgálnak, hiszen ilyesmit is előszeretettel hajítanak ki nemtörődömök a közutak mentén. Nyilván a veszélyes hulladékot kevesebb helyen, magasabb díj mellett veszik át az erre szakosodott szolgáltatók…

Bicske és Etyek között, az 1-es főút mentén is lesz majd munkájuk
az önkénteseknek…
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A közutas társaság közel ezer fő közfoglalkoztatottat is mozgósít, az ő feladatuk az utak melletti területek tisztítása lesz.

– Szemétszedési tevékenységünk során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12 500 tonna hulladékot gyűjtünk össze az országos közutak mellől – áll a társaság közleményében.

A Magyar Közút április 29-én újraindítja – 2013-ban abbahagyott – Jobb, ha el sem dobod! elnevezésű kezdeményezését. Hat éve ötvenezer önkéntes csatlakozott a mozgalomhoz, több ezer köbméter szemetet szedtek akkor össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában